Az amerikai hatóságok együttműködése alapozta meg a 2017-es lufi kidurranását

spot_img

Az Amerikai Határidős Árutőzsde Felügyelet (CFTC) elnöki tisztségét 2019 júliusáig Christopher Giancarlo töltötte be, aki kriptós körökben 2018 elején egy időre nagyon népszerűvé vált – még a cryptodad jelzőt is megkapta – a kriptopénzeket támogató megszólalásai által.

Tegnap a San Franciscó-i Ritz-Carlton Hotelben tartották a Pantera Capital befektetési alap blokklánc konferenciájának második napját, ahol az említett úriember is előadást tartott. A bitcoin 2017 végi felfutása szerinte a 2008-as pénzügyi válság utáni első komolyabb piaci lufi volt, melyet a Trump kormányzat tudatosan, piacpárti intézkedésekkel igyekezett kezelni. “Láttuk a fújódó buborékot, és úgy gondoltunk, hogy a probléma kezelésének legkézenfekvőbb módja, ha engedjük a piacnak, hogy interakcióba lépjen ezzel a túlárazottsággal.”

Giancarlo elmondása alapján eddig nem volt köztudomású, hogy négy amerikai állami szerv együttes munkájának eredménye volt, hogy a 2017. december elsejei bejelentés után 18-án két szolgáltató már el is elindulhatott a bitcoin határidős ügyletek termékkel, melytől a piac megzabolázását várták. A harcedzett Wall Street-i spekulánsok örömmel ugrottak a lehetőségre, a határidős ügyletek a bitcoin látványos és meredek zakózása mellett látványos sikert arattak. Másfél hónappal később a bitcoin árfolyama a későbbi támaszként szolgáló 6000$-ig zuhant, amikor is Giancarlo egy kongresszusi bizottsági meghallgatáson, szívhez szóló családi történeten keresztül vette védelmébe az eszközosztályt, talán némi bűntudat által is vezérelve.

A 2018-as medve piac okairól már számos alkalommal értekeztünk mi is, az interneten pedig millió verziót olvashatunk arról, hogy miért zuhant be közel 3000$-ig a bitcoin árfolyama. Az amerikai jegybank egy kutatása szerint is nagyon fontos szerepe volt benne a határidős ügyletek indulásának. A túlnyomó többségben optimisták által uralt piacon a már jóval a bevezetés előtt megjelentek a “shortolni” vágyók, azok, akik szerint túlárazott volt a piac. A short lehetőségek hiánya azonban csak felfelé hajtotta az árakat. “Ha nem birtokoltál bitcoint, nem tudtad kifejezni az ezzel kapcsolatos véleményed, mert nem volt rá lehetőséged. Amíg nem áll rendelkezésre ez a derivatíva, addig a hívők piacáról beszélünk.”

Itt érdemes megjegyezni, hogy a határidős ügyletekkel, melyekkel egy eszköz jövőbeli árfolyamára fogadhatnak a befektetők, nem meglepő módon az óriási mennyiségekkel rendelkező bálnák jártak a legjobban. A csúcs környékén a piacra zúdított nagy mennyiségű bitcoinnal nemcsak árfolyamnyereséget értek el, de eladói nyomást is helyeztek a piacra, amely pánikot indított. Pont az esésre “fogadók” várakozásai szerint.

Az év első felében már beszámoltunk az ethereum határidős ügyletek érkezéséről. Két héttel ezelőtt újabb megerősítés érkezett a CTFC elnökétől: hamarosan érkeznek az ethereum derivatívák is.

Az Amerikai Határidős Árutőzsde Felügyelet (CFTC) engedélyezné az ETH határidős ügyleteket

Ha profi kereskedőktől értesülnél kereskedéssel és kriptopénzekkel kapcsolatos infókról, tippekről, csatlakozz a Kripto Akadémia Discordjához!  Ha képbe kerülnél a kriptopénzek értékajánlatával, vásárlás vagy komolyabb befektetés előtt végezd el a Kriptosuli Ingyenes (online) kurzusunkat!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img