Arany: a bűnözők pénze

spot_img

Érdekes részletek láttak napvilágot a dán Danske Bank nevéhez fűződő pénzmosási ügyben. A koppenhágai pénzintézet észt kirendeltsége mintegy 223 milliárd dollár értékű pénzt moshatott tisztára, amit részben aranyrudak vásárlásával próbáltak meg eltitkolni.

A bank egy főleg orosz állampolgárokból álló ügyfélkörnek ajánlotta fel, hogy azok, akik 250 grammnál több befektetési aranyat vásárolnak, mentesülnek az egyébként kötelező ügyfélazonosítási eljárás alól. A pénzintézet kifejezetten azokat kereste meg, akik “névtelenné és mozgathatóvá” szerették volna tenni vagyonukat. Aki legalább 300 000 euró értékű (6kg) aranyat vásárolt, annak 0.5%-os jutalék fejében biztosították az átváltást. Aki ennél kevesebbet, annak 4%-ot kellett fizetnie.

A bitcoint gyakran emlegetik úgy a médiában, mint a bűnözők kedvelt fizetőeszközét, ám a BTC piac teljes nagysága (150 milliárd dollár) még mindig eltörpül, a szabályozottnak és szigorúan ellenőrzöttnek mondott bankok által elkövetett visszaélések nagyságához képest, amit az ENSZ évente mintegy 2000 milliárd dollárra becsül.

Ha legális forrásból szeretnél bitcoint vásárolni, próbáld ki a Coinmixed szolgáltatásait.

Egy júliusban publikált kutatás szerint, még az internet legmocskosabb bugyraiban is 800-szor nagyobb volt az esélye annak, hogy pénzmosásból származó fiat pénzzel fizessen valaki, mintsem hogy erre a célra a bitcoint vegye igénybe.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img