A Bitcoin és az álarcos bálnák klubja

spot_img

A Grin egy anonimitásra és skálázhatóságra fókuszáló kriptopénz. Keletkezésének körülményei kísérteties hasonlóságot mutattak a Bitcoinéval, kódját ugyanis egy ismeretlen ember tette közzé, egy Bitcoin fejlesztők számára létrehozott chat szobában.

Tudtad, hogy a MrCoin alapítójának a Bitcoin mellett a Grin az egyik kedvenc kriptopénze?  >>

Akárki is volt az illető, egy teljesen új protokoll, a MimbleWimble alapjait fektette le, amiből kiindulva egy másik névtelenségbe burkolózó fejlesztő fogott bele egy új kriptopénz létrehozásába. Ez az érme lett a Grin, ami idén januárban indította el nyilvános blokkláncát.


A MimbleWimble eredeti kódjának közzététele és a Grin elindulása között 2.5 év telt el. A fejlesztést végző programozó munkáját ezen időszak alatt teljes egészében a projekt iránt elkötelezett közösség finanszírozta. Néhány nappal ezelőtt viszont egy érdekes dolog történt. Egy rejtélyes idegen 50 BTC-t, vagyis nagyjából 130 millió forintot adományozott a Grin fejlesztőjének.

“Nem pénzügyi okok, csak a technológia és a protokoll motivál. Fordítsd ezt a pénzt a Grin fejlesztésére. Nem fogok ítélkezni feletted, rád bízom, hogy mihez kezdesz vele.”

Miután az esetnek híre ment, a Litecoin alapítója, Charlie Lee hívta fel rá a figyelmet, hogy a pénz egy olyan számláról érkezett, amiről utoljára 2010 decemberében indítottak utalást.

Biztosan Satoshi adakozott a Grinnek. – mondta először Lee, bár később hozzátette, hogy nem gondolta komolyan és csak viccelődött.

Persze voltak, akik eljátszadoztak a gondolattal, hogy mi van akkor, ha mégis a Bitcoin alapítója adott életjelet magáról? De Satoshi vajon kockáztatná-e fő művének, a Bitcoinnak a jövőjét egy ilyen akcióval? Korábban ugyanis mindent elkövetett azért, hogy valódi kilétét titokban tartsa.

Satoshi 2007-ben kezdett el a a Bitcoin megvalósításán dolgozni és bár sokáig csak magára a kódolásra fókuszált, egy idő után rájött, hogy művének közzétételekor is észnél kell lennie. A Bitcoin egyik elődjének tekinthető digitális fizetési rendszer létrehozóit éppen ekkor ítélték 5 éves börtönbűntetésre. A vád pénzmosás és a terrorizmus finanszírozássa volt (Gold Age / Liberty Reserve).

Miután kitalálta magának a Satoshi Nakamoto álnevet, egy ismert anonimitást lehetővé tevő webszolgáltatónál jegyeztette be email címét és a bitcoin.org domain nevet, majd felvette a kapcsolatot két ismert kriptográfussal, Wei Dai-al és Adam Back-el.

“Hamarosan nyilvánosságra fogok hozni egy dokumentumot, ami az ötleteiteket egy működő rendszerben egyesíti.”

Ezt követően a kriptográfusok közösségének hírlevelén is aktív lett, és 2008. október 31-én itt tette közzé először a Bitcoin technikai leírását is. Azok, akik évekkel később kielemezték Satoshi ide írt üzeneteit úgy vélték, hogy bár tudatosan törekedhetett arra, hogy helyesírása és szóhasználata alapján brit állampolgárnak tűnjön, egyes esetekben mintha figyelmen kívül hagyta volna ezeket a formulákat. A kutatók szerint éppen ezek lehettek a valódi Satoshi üzenetei, azok a rika esetek, amikor valamilyen okból megfeledkezhetett az álcájáról.

Megingásai ellenére, állítólag még a legfejlettebb technológiai eszközökkel rendelkező hárombetűs nyomozóügynökségeknek (FBI, CIA, NSA) sem sikerült a nyomára akadniuk és akárcsak egy igazi szuperhősnek, sikerült megőriznie a titokban tartania a kilétét.

Paranoiás volt-e vagy sem, a kriptopénzek világának több fontos alakja követte Satoshi példáját.

Közéjük tartozott például a Bitcoin egyik első kritikusa, aki a James A. Donald álnevet használva már 2008 novemberében a blokklánc skálázhatóságát kérte számon Nakamoto-n.

“Nagy szükségünk lenne egy ilyen rendszerre, de számomra úgy tűnik, hogy ez a rendszer nem tud majd lépést tartani az igényekkel.”

Próbáld ki 10 napig kockázatok nélkül >>

Szintén ismeretlen a két legnagyobb Bitcoin fórum, a milliós látogatottságú r/Bitcoin és a bitcointalk tulajdonosa, Theymos és az anonimitást választotta az egyik legelső bányász bálna, ArtForz is.

László Hanyecz pizzás sztoriját mára mindenki kívülről fújja, mellette azonban ArtForz volt az a másik bitcoiner, aki már nem csak CPU-val, hanem videókártyákkal ált neki a blokklánc fejtésének. A 2010-2012 között aktív minerről készült egyik beszámoló szerint, 24 db Radeon 5970-sel, 1700 BTC-t sikerült kibányásznia, alig hat nap alatt.

A napokban lezajló CoinMarketCap konferencia egyik érdekes eseménye szintén két rejtélyes figurához volt köthető. Az első altcoin alapítója és a Proof-of-stake feltalálója Sunny King, valamint a CoinMarketCap igazgatója, Brandon Chez egy elsötétített paraván mögött, eltorzított hanggal beszélgettek egymással.

2019 legkriptóbb beszélgetése

Rajtuk kívül még a közösség számtalan tagja döntött az anonimitásának megőrzése mellett, bár az ebből eredő bizonytalanságokat az utóbbi időben egyre többen igyekeznek kihasználni.

Kombiné, kombiné: nemrég még lakodalmas rockkal kereste a kenyerét a legújabb Satoshi-imitátor

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img