Bitcoin hedging: egyszeres short az összeomlás ellen

spot_img

Ha valaki egy olyan tőzsdén kereskedik, mint például a Binance vagy a Coinbase, úgy védekezhet a bitcoin árfolyamának esése ellen, hogy fiat pénzre vagy stabil coinra váltja át a BTC-jét. Ezzel biztosíthatja, hogy számlájának hagyományos valutákban kifejezett értéke változatlan maradhasson.

Egy fokkal nehezebb a dolga azoknak, akik valamilyen határidős derivatíva platformot, például a kereskedőink által is kedvelt Bitmexet használják.

A Bitmex kizárólag bitcoinokat kezel. A be- és kifizetések, a kereskedés és a számlavezetés is kizárólag BTC-ben történik. A fiat pénzeket és stabil coinokat nem támogatja az oldal. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az itt kereskedők ne védekezhetnénk az árfolyam ingadozásaiból adódó kockázatok ellen. Ha azt szeretnénk elérni, hogy bármi történjék is, de számlánk tartsa meg a dollárban kifejezett értéket, akkor nem kell mást tennünk, mint egy egyszeres short pozíciót nyitnunk a bitcoin ellenében.

Az alábbi képen a piros vonal az egyszeres shortunkat jelképezi, míg a kék görbe, a bitcoinjaink számának változását mutatja be az árfolyam változásának függvényében. A kiindulási pontot, tehát a short megynyitásának a pillanatát az egyszerűség kedvéért 10 000 dollárnak vettük.

Ha az árfolyam 2500 dollárig esne vissza, akkor az eredeti bitcoinunk mellett, még további három BTC-re tennénk szert.

  • 4 BTC * $2500 = $10 000.

Ha az ár felfelé indulna el, akkor számlánk ugyancsak tartaná a 10 000 dolláros értékét, bitcoinjaink száma azonban csökkenni kezdene és 15 000 dolláros árfolyamnál például már csak ~0.67 BTC-nk lenne.

  • 0.67 BTC * $15 000 = $10 000.

A short megnyitásakor nem árt tisztában lenni az úgynevezett funding rate fogalmával sem. Ezt a pozíciónk megnyitásának díjaként foghatunk fel, amivel időnként akár pénzt is kereshetünk.

A funding rate-et 8 óránként, a többségben lévő traderek fizetik ki a kissebbségben lévőknek, vagyis:

  • ha a shortolók vannak többségben, akkor a tőlük levont pénzeket a long pozícióban lévők kapják meg.
  • ha a longolók vannak többségben, akkor a tőlük levont pénzeket a short pozícióban lévők kapják meg.

A funding rate célja, hogy az árfolyam elmozdítására és kereskedésre ösztönözzön, ne pedig arra, hogy mindenki “büntetlenül“, a végtelenségig ülhessen a megnyitott trade-jein.

Vannak kereskedők, akik kifejezetten úgy tradelnek, hogy a funding rate-ből származó nyereséget is zsebre tehessék. Technikailag akár 1 másodperccel a funding rate levonása/jóváírása előtt is megnyithatunk egy pozíciót, majd egy másodperccel később már ki is szálhatunk belőle, akkor is jogosultak leszünk az ebből származó jutalomra.

A Bitmexen a bitcoin fundig rate mértéke az elmúlt napokban 0.01% volt.

Problémát okoz számodra a kriptotőzsdék kezelése?

Eredmény

Betöltés ... Betöltés ...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img