Csak egy short squeeze lehetett az “Irán Pump”

spot_img

A bitcoin árfolyama tegnap hajnalban 6850 dollárról, 7350 fölé emelkedett. Az ezzel kapcsolatban megjelenő első beszámolók szerint a hirtelen növekedésnek az az USA által mért katonai csapás lehetett az oka, aminek a célpontja egy magas rangú iráni vezető volt.

A geopolitikai krízisekre és bizonytalanságokra általában pozitívan reagáló olaj (+4%) és arany (+1.5%) árfolyama már nem sokkal a hírek megjelenését követően emelkedésnek indult, ám amint erre több elemző is felhívta a figyelmet, a bitcoin csak órákkal később reagált látható módon a történtekre.

Bár olyan hírek is napvilágot láttak, melyek szerint Iránban már $24 000-ért kereskednek a BTC-vel, ezek csak néhány LocalBitcoins-on készített screenshoton alapultak, így még ha igazak lennének is, aligha lennének hatással a globális árfolyamok alakulására.

Sokkal valószínűbb lehet, hogy a bitcoin árát tegnap néhány tehetősebb bálna mozgatta meg, akik egy ismert piaci manőverrel, az úgynevezett short squeezzel szoríthatták ki, a többségében az árfolyamok esésére játszó kereskedőket.

A short squeeze azt jelenti, hogy amikor a piac nagy része további esésre számít (márpedig a bitcoin éppen tegnapelőtt zuhant vissza a $7000-os lélektani szint alá), akkor ha valaki elkezdi pumpálni az árfolyamot, az emelkedéssel rengeteg kereskedőt  csapdába ejthet. A shortolók az árfolyam növekedésére ugyanis kétféleképpen reagálhatnak:

  • vagy nem tesznek semmit és elveszítik minden pénzüket,
  • vagy akár hatalmas veszteséggel, de feladják a pozíciójukat.

Mivel a shortolás a bitcoinok eladását jelenti, a short pozíciók feladása a coinok visszavásárlásával, tehát az árfolyam további emelkedésével jár. A bálnák által kezdett pump így öngerjesztővé válik és azoknak kedvez, akik a folyamat elején long pozíciókat nyitottak.

A tegnapi hírek rendkívül jó lehetőséget teremtett arra, hogy már egy kisebb rásegítéssel is jelentős kilengést lehessen előidézni, hiszen a történtek kapcsán könnyű volt rájátszani, a “bitcoin mint biztonságos menekülő valuta” narratívára, vagyis minden feltétel adott volt egy jól kivitelezhető short squeeze lebonyolítására.

A kriptopénzkereskedők már számtalan alkalommal szembesülhettek ezzel a manőverrel, melynek egyik legszemetebb kivitelezésére 2018 augusztusában került sor.

Akkoriban egy várhatóan elutasításra kerülő ETF döntést miatt, nagyon sokan vettek fel short pozíciókat, miközben az egyik legnagyobb forgalmat bonyolító kriptotőzsde, a BitMex is éppen a kihírdetést megelőző órákra ütemezte be saját rendszerének a karbantartását.

Mivel a váltó kiesésével jelentős forgalom tűnt el a globális piacokról, néhány másodperccel annak lekapcsolása után egy több száz dolláros pumpot hajtottak végre, aminek a következménye az lett, hogy a BitMex egy órával későbbi újraindulása után, tömegesen kezdtek el likvidálódni az itt nyitva hagyott short pozíciók.

A BitMex visszatérése után 1 pillanat alatt 700 dollárt ugrott az árfolyam

A short squeezektől a hagyományos piacok sem mentesek. Az egyik legismertebb ilyen műveletre 2008-ban került sor. Az akkoriban gyengélkedő (400 euróról éppen 200-ra visszaeső) Volkswagen részvényeit rengetegen shortolták, amikor egy nap a Porsche váratlanul bejelentette, hogy növelni szeretné a vállalatban meglévő részesedését.

A hírre a 200 eurós részvényárfolyamok két nap alatt 1000 euróig emelkedtek, a harmadik nap végére azonban több mint 50%-kal, 400 euró alá estek vissza, amivel long és short irányban is óriási összegeket buktak el a kereskedők.

Az élet tehát a globális vállalatok papírjait jegyző tőzsdéken sem fenékig tejfel, ám az USA és Irán között most kiéleződni látszó nemzetközi konfliktus ezen a téren is számtalan profitábilis lehetőség teremthet a szemfüles traderek számára. Ha szeretnéd próbára tenni magad ebben a közegben is, regisztrálj a SimpleFX oldalára.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img