Jobb, ha tőzsdén tartod a kriptódat?

spot_img

Tegnap írtunk róla, hogy a kriptopénzek hírhedt kritikusa – a podcaster, befektető és közgazdász Peter Schiff, minden bitcoinjához elveszítette a hozzáférést. Saját bevallása szerint a tárcája nem ismerte fel a jelszavát, pedig az biztosan helyes volt.

Schiff nagy port kavart tweetekben kezdte ekézni az egész blokkláncot, a Bitcoint és mindent ami hozzá kapcsolódik. A Binance feje, Changpeng Zhao sem hagyta csípős megjegyzések nélkül az eseményeket:

„Már értem miért kedveli annyira az aranyat. Ahhoz nem kell jelszó…”

„Örülök, hogy egy decentralizált tárcát használt. Képzeljétek el milyen lenne, ha egy tőzsde ügyfélszolgálatosának kéne ezt kezelnie”– tweetelt CZ, amikor Peter Schiff erősködött, hogy ő emlékszik a jelszavára, csak a tárca felejtette el azt.

https://twitter.com/cz_binance/status/1218973539207770113

Ami a témánk szempontjából fontos: CZ azt is elmondta, hogy szerinte a legtöbb ember úgy sem tudja biztonságosan tárolni saját kulcsait, még saját magától sem tudja megóvni, mert elveszíti azokat. Emiatt egy megbízható centralizált tőzsde sokkal biztonságosabb megoldás a legtöbb embernek.

„A számok magukért beszélnek, a tárcákon még dolgozni kell”

– mondta CZ és itt valószínűleg a valaha elveszített összes BTC-re gondol, ami a teljes készlet 20%-a körül lehet.

Tény, hogy az emberek folyamatosan elveszítik a tárcájukat, a kulcsaikat és a jelszavaikat és nincsenek hozzászokva ahhoz, hogy a legtöbb online termékkel és szolgáltatással szemben a kriptopénz tárcánál nincs „elfelejtettem a jelszavam” gomb. A kulcsokat pedig rossz helyen – egy fotón, egy papír cetlin tárolják – már ha egyáltalán tárolják. Lehet, hogy egy tőzsde vagy egy váltó tényleg jobb megoldás?

Te hol tárolsz?

Eredmény

Betöltés ... Betöltés ...

Az online váltóknál és tőzsdéknél probléma esetén vissza lehet állítani a jelszót és jó esetben az ügyfélszolgálathoz is lehet segítségért fordulni. Elég a Coinbase-re vagy a magyar CoinMixed-re gondolni, amit mi is pont emiatt szoktunk ajánlani. Az is igaz viszont, hogy a Binance-et is feltörték már, mégpedig tavaly, amikor 7000 BTC-t vittek el a tőzsdéről. A jó hír, hogy az ilyen esetekre létrehozott alap pénzéből kártalanították az érintetteket. Persze ez egy relatíve kis mennyiség volt és nem is érintett túl sok embert.

Az ügyben Vitalik Buterin, az Ethereum alapítója is megszólalt. Szerinte egyszerűen ilyen a kripto, a tárolás pedig az emberek feladata. Szerinte az a legjobb gyakorlat, amikor három helyre mented el a backup seedet.

Viszont a biztonság egyszerűsítése végett jobb technológiát kéne kitalálnunk a tárcák számára.”

– tette hozzá Buterin.

Szerinted?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img