HODL: a kisbefektetők csodafegyvere

spot_img

Nálunk is olvashattatok arról, hogy a bitcoin tartása, vagyis a HODL lett az évtized befektetési stratégiája. Azok, akik ezt az elvet követték, akár 90 000-szeres megtérülést is elérhettek.

Az évtized befektetése – CNN

A Wall Street Journal oldalán bukkantam rá arra az érdekes cikkre, ami ugyanezzel a témával foglalkozott, azzal a különbséggel, hogy a kripto helyett, a hagyományos piacok szereplőinek teljesítményét vett górcső alá.

Mint kiderült, az elmúlt 30 év legjobban teljesítő részvényét nem a Microsoft, az Apple vagy az Amazon bocsátotta ki, hanem egy valószínűleg sokak számára ismeretlen cég, a Jack Henry & Associates.

A pénzintézetek számára különböző IT megoldásokat szállító vállalkozás befektetői a vizsgált időszak alatt ~2500-szoros megtérülést érhettek el, míg például a világ ma legnagyobb cégének számító Apple részvények birtokosai ugyanezen időszak alatt “csak” 650-szerest. Bár a Jack Henry hozamai voltak a legjobbak, az elmúlt években több hozzá hasonló kis cég befektetői is nagyságrendekkel magasabb hozamoknak örülhettek, mint a piac fentebb is említett nagyágyúit választó társaik.

Kimagasló teljesítményük miatt, a Jack Henry-hez hasonló papírokat egy különálló kategóriába, a szuperrészvények közé szokták besorolni. A Wall Street Journal cikke szerint azok a kisbefektetők, akik rátalálnak egy szuperrészvényre, hatalmas előnyre tehetnek szert a hivatásos befektetőkkel szemben, akik több okból sem használhatják ki maximálisan az ilyen papírokban rejlő kivételes lehetőségeket.

A szuperrészvények rendre olyan kis cégek papírjai közül kerülnek ki, melyek növekedése ugyan gyors és dinamikus lehet, ám ennek eredményeként a tőzsdén jegyzett árfolyamaik is hatalmas kilengéseket produkálhatnak. A Jack Henry részvényei például a 2000-es évek elején egy 75%-ot is meghaladó korrekción estek keresztül, de ugyanez történt több más, hasonlóan kiemelkedő teljesítményt nyújtó szuperrészvénnyel is.

A mára szintén ebbe a kategóriába sorolt Monster energiaital gyártójának papírjai egyszer például egy 90%-os, az amerikában népszerű Best Buy bolthálózaté pedig egy több, mint 80%-os visszaesést szenvedtek el.

Egy hivatásos portfóliókezelő számára karrierjének végét jelentené, ha ilyen mértékű kockázatoknak tenné ki ügyfelei vagyonát, vagyis a kisbefektetőkkel ellentétben, ha akarná sem választhatná a hosszú távra szóló vásárlás és tartás (HODL) stratégiát. Ha egy általa vásárolt részvény mínuszba fordulna, egy bizonyos ponton muszáj lenne túladnia rajta, még akkor is, ha teljes mértékben meg lenne győződve arról, hogy egy jövőbeli szuperrészvényt tart a kezei között.

És hogy mi történne akkor, ha ugyanez a hivatásos befektető a lehető legjobb megtérülést jelentő időpontban, egy adott piaci ciklus abszolút mélypontján vásárolná be magát egy ilyen cégbe? Nos, akkor sem tartogathatná túl sokáig a papírjait.

Ahogy a szuperrészvény árfolyama növekedésnek indulna, az egyre nagyobb hányadát kezdené el kitenni az általa kezelt befektetési portfóliónak, ami a kockázatmenedzselés szabályai szerint sohasem válhat túlságosan kitetté egyetlen részvény teljesítményének. Hogy egyensúlyban tarthassa a részvénycsomagját, a befektetőnek folyamatosan el kellene adogatnia a legjobban teljesítő papírjai közül, amivel természetesen profitra tehetne szert, de megtérülése közel sem lehetne akkora, mint annak, akit nem köt ez a szabály és egészen az exponenciális növekedési szakasz végéig kitart a teljes befektetése mellett.

A HODL stratégia tehát egy olyan csodafegyver, amivel egy kisbefektető is a Wall Street farkasai fölé kerekedhet, ám ehhez elengedhetetlen a megfelelő cég, vagy befektetési eszköz kiválasztása. Ezek közé tartozhat a bitcoin is, ami az elmúlt évtizedben az emberiség valaha volt legnagyobb megtérülést hozó befektetésévé vált.

És igen, létezik egy mondás, ami szerint a múltbéli teljesítmény semmilyen garanciát sem jelent a jövőre nézve. Az előzmények tekintetében azonban nem árthat, ha egy kicsit mégis félreteszünk magunknak belőle a következő 10 évre.

Ha forintért szeretnél bitcoint vásárolni próbáld ki a Coinmixed oldalát, ha a valutát részesíted előnyben, a Kraken-t ajánljuk a figyelmedbe.

A Bitcoin és a hatványok törvénye: út a milliókig?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img