Avast: vírussá vált a vírusírtó

spot_img

Két nemzetközi szaklap, a PCMag és a Motherboard egy oknyomozó anyagban számolt be arról, hogy a 435 millió felhasználóval rendelkező ingyenes vírusírtó, az Avast egy leányvállalatán keresztül értékesítette ügyfeleinek böngészési adatait.

Az Avast a Jumpshot nevű alrészlegének továbbította az összegyűjtött “GPS adatokat és böngészési előzményeket, köztük webáruházakra, Linkedin-re, Youtube-ra és pornó oldalakra mutató egyedi linkekkel”. Ezeket aztán olyan vállalatok számára értékesítették, mint például a Google, a Microsoft és a Pepsi.

PcMag / Motherboard

Az Avast szerint a felhasználók beleegyezésével és törvényes módon jutottak hozzá ezekhez az információkhoz, de a portálok által megkérdezett ügyfeleik szerint ők erről nem kaptak tájékoztatást. Maga a Jumpshot egyébként alig egy hónapja még az alábbi jelmondattal hirdette szolgáltatásait:

“Az összes keresés, az összes kattintás, az összes vásárlás, az összes weboldalról.”

https://twitter.com/jumpshotinc/status/1205212763292700672

“A Jumpshot adatain keresztül nyomon lehetett követni, ha például egy Avast felhasználó rákeresett egy termékre a Google-ön, onnan átment az Amazonra, majd azt végül egy másik webáruházban megvásárolta.” – mondta egy, az újságíróknak szivárogtató belső forrás.

Bár az Avast szerint a Jumpshot által értékesített adatok anonimak voltak, az ezredmásodperces pontossággal rögzített eseményeket bármelyik cég visszakereshette a saját adatbázisából, így azokat össze is kapcsolhatták a náluk regisztrált felhasználók valós kilétével és a hozzájuk tartozó keresési előzményekkel.

Így kapcsolhatod ki, hogy a Facebook más oldalakon is naplózza a tevékenységeidet

Az Avast a botrány hétfői kirobbanása után tegnap jelentette be, hogy felszámolja a Jumpshotot.

“Az Avast számára az emberek védelme a legfontosabb, amit minden termékünk esetében szem előtt tartunk. Bármit, ami ezzel szembemegy, elfogadhatatlannak tartunk.” – reagált a történtekre a cég vezérigazgatója. A PCMag eközben eltávolította a szoftvert a szerkesztői által javasolt vírusírtók közül.

Ha fontosnak tartod személyes adataid védelmét, próbáld ki a Brave böngészőt, amit kifejezetten ezek megóvására és a kéretlen reklámok letiltására hoztak létre. Első regisztrációdat a Brave $2 értékű Basic Attention Tokennel (BAT) jutalmazza.

A Brave 2019-e és tervei 2020-ra

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img