A pénzt sem értjük, nemhogy a Bitcoint

spot_img

Izgalmas kommentre bukkantunk a közösségi média tengerén bóklászva, egy ismeretlen felhasználó “Miért olyan nehéz a legtöbb embernek megértenie a Bitcoint?” felütéssel írta ki magából néhány fontos, mindenképpen izgalmas gondolatát. Már az első mondat is erős, eszerint ugyanis elsősorban azért, mert magának a pénznek sem értik a lényegét a legtöbben.

“A pénz nem vagyon. Egy elszámolási rendszer, amit arra használunk, hogy megvalósítsuk a vagyon cseréjét. (A pénzben az a paradoxon, hogy senki sem akar pénzt, azt akarjuk, amit pénzért kaphatunk.) Sokaknak elveszi a kedvét a Bitcointól, hogy az “csak adat”. De ez MINDEN ami a pénz, információ!

Hogy még pontosabbak legyünk, a pénz arra jó, hogy hiteles információt adjon átadott, és még nem viszonzott értékekről.

A pénz egy főkönyv. Az olyan fiat pénzeknél, mint a dollár, a főkönyv centralizált. Márpedig ez a központi hatalomnak, aki a főkönyvet karban tartja óriási erőt ad, olyan erőt, amivel a történelmi tanulságok szerint visszaél.

A Bitcoin esetében a főkönyv decetralizált. Ez azt jelenti, hogy nincs olyan egyén, vagy más entitás, aminek lehetősége lenne új egységeket létrehozni, ezzel kerüljük ez az inflációt, nem fagyaszthat be számlákat, és nem akadályozhat meg bizonyos tranzakciókat.

Korábban is volt már decentralizált pénzünk, elvégre senki sem nyomtathat aranyat, az arany főkönyve is elosztott, hiszen a fizikai arany is elosztott. Viszont az arany esetében a decetralizációnak – szó szerint – nagy súlya van. Az arany fizikai természete alacsony hatékonyságúvá teszi a globális tranzakciók teljesítéséhez.

Pontosan ezért fontos a Bitcoin! Ez az első pénz a világ történelmében, ami egyszerre decentralizált, és digitális. Megbízhatóbban véges készletű, mint az arany, a személyes adatok védelme, és a tranzakciók hatékonysága is jobban teljesül, mint a digitális bankolás esetében. Ezért izgatottak sokan a Bitcoin kapcsán, megvan benne a lehetőség, hogy forradalmasítsa pénzt!”

Ha szeretnéd jobban érteni a kriptopénzek lényegét, iratkozz fel az ingyenes KriptoSuli leckesorozatunkra, a fentiek kapcsán pedig mondd el a gondolataid egy komment formájában!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img