Pénzt veszített a Wikipédia, amiért bevezette a Bitcoin fizetést

spot_img

Ez a meglepő kijelentés pedig egyenesen Jimmy Wales, a Wikipédia társalapítójának szájából hangzott el a Coingeek 2020 konferencián.

A legnagyobb közösségi enciklopédia 2014 júliusában kezdett bitcoin adományokat fogadni, a PayPal és a bankkártyás lehetőség mellett. Az ember azt hinné, hogy minél több lehetőség áll rendelkezése az adakozáshoz, annál több pénzt tud begyűjteni az adott szervezet. Nos, a Wiki példája mást mutat:

“Megcsináltuk az A/B teszteket, aminek A verziójában kártyás, PayPal és Bitcoin fizetést kínáltunk; B verziójában pedig ugyanezt Bitcoin nélkül.” – mondta Wales.

Az A/B tesztelés egy bevett eljárás az online világban: a látogatók 50%-a egy A verziót lát az adott honlapból, a másik fele pedig egy elem módosításával egy másik verziót. Az A/B teszt végén megállapítható, pl. az, hogy melyik cím vonzza a legtöbb látogatót, vagy melyik elrendezés adja a legtöbb vásárlót.

A Wikipédia esetében az az eredmény született, hogy kevesebb adakozó végezte el az adakozást azon a verzión, amin a bankkártya / PayPal / Bitcoin hármast dobta fel nekik a honlap. A Bitcoin nélküli verzió, a hagyományos fizetési módokkal összesen több adakozót jelentettek a Wikinek.

Jimmy Wales úgy gondolta, hogy a Bitcoin opció felkínálása egyfajta figyelemeltereléssel ért fel: rákattintanak az emberek, aztán elkezdik olvasni a leírást arról, hogy mi az és hogyan működik, majd elmennek a honlapról – talán mennek megtudni, hogyan lehet venni és befektetni – találgatta a társalapító.

Wales elmondta azt is, hogy nem ellenzi a kriptopénzeket és nem mutatna ellenállást, ha az hatékonyan működne, mint fizetési megoldás. „De 11 év után ezt még mindig nem értük el”.

„Amíg nincs fogyasztóbarát megoldás, amit mindenki ért és használ, addig egy óriási oldal, ami pénzt akar bevonzani, nem engedheti meg magának, hogy a vásárlás felénél elterelje a vásárlók figyelmét.” – szögezte le Jimmy Wales.

Te mit gondolsz? Találkoztál már kényelmes kriptopénz fizetési megoldással? Szerinted mi az, ami miatt nem terjed a kripto fizetés olyan kiemelkedő mértékben, mint a múltban reméltük?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img