Revolut újdonságok: 500 milliós befeketés, drágulás és az MNB

spot_img

Az elmúlt pár hétben több újdonság is érkezett a Revolut háza tájáról.

Ha nem tudod mi az a Revolut, akkor elég annyi, hogy egy fiatal pénzügyi vállalkozásról van szó, ami a hagyományos bankolást szeretné leváltani – de legalábbis könnyebbé tenni.

A letölthető appból pár perc alatt nyithatsz egy számlát magadnak, majd fogadhatsz és küldhetsz egy csomó valutában – forintban is, euróban is, nagyrészt teljesen ingyen. Utazásokra kiváló, mert ingyenesen lehet váltani és a fizikai kártyát is ingyen be tudod szerezni.

A hírportálok a héten beszámoltak arról, hogy a Revolut társaság egy 500 millió dolláros befektetési kört rendezett. A startupok életútja során a Series D funding-nak nevezett negyedik nagy befektetési kört általában akkor szokták rendezni, ha a tőzsdére kerülés előtt még felfedeztek egy új, kiaknázható piacot vagy akkor, ha az előző befektetési körök elvárásait nem teljesítették jól. Ekkor ez a pénz segíthet túllendülni egy nehezebb fázison, miközben a jövőbeli részvényeik ára csökkenhet, akárcsak az elvárások.

A Revolut-nál nem egyértelmű, hogy miért vontak be új tőkét, de a Series C befektetési kör idején már kritikus hangokkal találkozhattunk a cég profittermelési potenciálját illetően.

Az 500 millió dolláros befektetés nagy részét a TCV kockázati tőke társaság adta, aki jellemzően korai stádiumban lévő technológiai vállalatokba fektet. Korai befektetője volt többek között az AirBnb-nek, az Expedia-nak, a Facebook-nak, a GoDaddy-nek, a Netflix-nek vagy a Spotify-nak is.

A Revolutnak jelenleg 10 millió felhasználója van, a legtöbb az Egyesült Királyságból és az Európai Unióból. A bevételek, a napi aktív júzerek és a prémium előfizetők száma is folyamatosan növekszik.

A Revolut-nak minél hamarébb el kell kezdenie termelni a pénzt és lehet, hogy a múltkori változtatás már ezt a célt szolgálta:

Tudni illik, többé nem ingyenes a kártyás egyenlegfeltöltés. A Revolut egyenlegedet többféleképpen tudod feltölteni, utalhatsz saját bankszámláról a Revolut számlád számlaszámára, vagy rátehetsz készpénzt egy ATM segítségével, vagy a legnépszerűbb megoldást választva, egy kártyás vásárlással vásárolhatsz valutát a saját bankkártyáddal.

Ez utóbbi lehetőség lett most fizetős – pontosabban a Revolut már nem vállalja át az ehhez kapcsolódó költségeket. A bankok ezt a tranzakciót már wire-transferként könyvelik el és ez költségekkel járhat, amit minden bank maga állapít meg, ez általában 0,5% körül mozog.

A probléma abban állt, hogy a felhasználókat erről egyáltalán nem értesítette a cég.

A harmadik Revolutot érintő hírrel a Magyar Nemzeti Bank szolgált, aki közleményt adott ki a határokon átnyúló elektronikus pénzügyi szolgáltatók kockázataival kapcsolatban. A Revolut mellett ilyen a TransferWise és a PayPal is. A közlemény arról szól, hogy az MNB határozottan fel fog lépni azokkal a jogsértésekkel szemben, amik a fintech cégek magyar ügyfeleit érintik. Ezek közül megnevezte a tájékoztatási hiányosságokkal kapcsolatos aggályokat is.

Mivel a Magyar Nemzeti Bank csak korlátozott módon járhat el, ha a fogyasztókat kár éri, azért jogvita esetében az adott pénzügyi szolgáltató otthonában kell bejelentenünk panaszunkat vagy igényünket. Ha a cégek panaszkezelése nem jogszerű, a Revolut esetében a brit pénzügyi ombudsman vagy a pénzügyi fogyasztóvédelem (Financial Conduct Authority) és az európai pénzügyi vitarendezési fórum is segíthet nekünk.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img