Ez történhetett ma reggel a Bitmexen

spot_img

A bitcoin árfolyama ma éjjel 3782 dollárig esett vissza. A zuhanás mögött többen is a legnagyobb forgalmú bitcoin határidős tőzsdét, a Bitmexet sejtették, ugyanis az oldal hirtelen leállása után, az ár néhány perc leforgása alatt közel 2000 dollárral emelkedett.

A tőzsde egyik riválisának (és nem mellesleg az egyik legjobb kereskedőjének), az FTX-nek az igazgatója szerint, a Bitmex nem egy üzemzavar miatt állhatott le, hanem a tulajdonosai direkt függeszthették fel a működését, hogy ezzel vessenek gátat egy folyamatos eladási nyomásnak. A Bitmexről az általános tőzsdei pánik hatására ma hajnalra egyszerűen eltűntek a vásárlási ajánlatok, miközben az eladási oldalon jelentős mennyiségű tőkeáttételes short sorakozott fel.


A fenti képen a tőzsde ma reggeli vételi és eladási ajánlatai láthatóak, melyek között végül egy több, mint 800 dolláros rés alakult ki. A FTX vezetője szerint a Bitmexnél abban reménykedhettek, hogy ha ők leállítják a saját kereskedési rendszerüket, akkor a náluk tornyosuló sell wall-ok piacról való kiesésével, más tőzsdéken majd emelkedésnek indulhat az árfolyam, ami a Bitmex újraindulása után arra fogja kényszeríteni az itteni tradereket is, hogy magasabb vételi ajánlatokat helyezzenek el a tőzsdén, és hogy ezek már elegendő vásárló erővel fognak rendelkezni ahhoz, hogy felvegyék az itt felhalmozódott shortokat.

Ha valóban így történt, a tervük bevált, ugyanis a leállásuk pillanatában mindenhol emelkedésnek indult a bitcoin árfolyama.

Vannak aki úgy gondolják, hogy a történtek egyértelműen bizonyítják, hogy a Bitmex egymaga képes kontrollálni a teljes kriptopiacot, emellett pedig értetlenül állnak az előtt, hogy ha a tőzsde nem képes garantálni az általuk ajánlott 100-szoros tőkeáttételt felvevő likviditást, akkor miért teszik lehetővé az azzal történő kereskedést.

Mások szerint az egész mögött a tőzsde tulajdonosai állhatnak, akik belső emberként profitálhattak a történésekből, míg megint mások szerint viszont a Bitmex a közbelépésével megmentette a bitcoint a teljes összeomlástól.

A Bitmexnél egyébként tagadták és összeesküvés elméletnek nevezték, hogy befolyásolták volna a kereskedés menetét. Egy általuk közzétett kép szerint rendszerük egyszerűen túlterhelődött a kérdéses időszakban.

Bár nem a kriptopénzekhez kapcsolódó hír, de témába vág, hogy a hagyományos tőzsdék esése miatt egyre több országban tiltják be a shortolást, hogy ezzel szabjanak gátat a részvény árfolyamok zuhanásának.

“A héten masszív eladási hullám söpört végig a világ tőzsdéin, Európában az olasz és a spanyol tőzsde is nagyot esett, ami után a két ország tőkepiaci felügyelete úgy döntött, hogy megtiltja egyes részvényekben a shortolást. Németországban a Deutsche Börse is azt tervezi, hogy shortolási tilalmat vezet be. A dél-koreai tőzsdén már betiltották a fontosabb indexek komponenseinek shortolását.” – írta ma a Portfólió.

A 2008-as válság idején, az amerikai tőzsdefelügyelet is megtiltotta, hogy a kereskedők az árfolyamok eséséből profitálhassanak. Ezt egyesek egy hasznos biztonsági intézkedésnek, míg mások a szabad piac törvényeibe való beavatkozásnak, és a növekedés mesterséges módon való fenntartására irányuló lépésnek tekintették.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img