Jegesmedvék fogják védeni a Bitcoin forráskódját

spot_img

Modern civilizációnk egy eldugott szegletében, az északi sarkkörön túl található Svalbard szigete (Spitzbergák). A kétharmad magyarországnyi, jobbára érintetlen terület nem csak David Attenborough egyik kedvenc úticélja, de itt hozták létre a Globális Magtárat is, ahol több száz méterrel a felszín alatt, 967 000 féle növény magjait tárolják teljes elszigeteltségben azért, hogy biztosítsák túlélésüket egy lokális, vagy globális katasztrófa esetére.

Az alagutakba vezető jellegzetes bejáratról készített felvételekkel talán már ti is találkoztatok…

…ám alig egy hogolyódobásnyira található itt egy másik bunker is. Ez a Sarkköri Világ Archívum.

Az egykor szénbányaként működő telep 250 méter mélységű járataiban, három évvel ezelőtt kezdték el összegyűjteni az emberiség által felhalmozott tudásanyagot. Az eljáráshoz egy különleges filmet használnak fel, amit úgy terveztek meg, hogy 1000 év elteltével is képes legyen visszaadni a rajta tárolt információkat.

A világ legnagyobb nyílt forráskódú adatbázisa, a Github tavaly ősszel jelentette be saját archiváló programjának elindítását, melynek keretében 2020. február 2-án, egy pillanatfelvételt készítettek az oldalon található aktív felhasználói és fejlesztői bázissal rendelkező kódgyűjteményekről. Az adatállományt egyfajta időkapszulaként, a Sarkköri Archívumban fogják biztonságba helyezni.

“Mindenképpen szeretnénk megvédeni a nálunk felhalmozódott felbecsülhetetlen értékű tudást, ezért ezeket mostantól kezdve folyamatosan, több példányban lementve, különféle formátumokban és helyszíneken fogjuk tárolni oly módon, hogy legalább 1000 éven keresztül hozzáférhetőek maradjanak.”

A Github-ot világszerte 40 millió programozó használja és az ismertebb programozási nyelvektől kezdve, megtalálhatóak rajta például a Google, az Apple, a Microsoft, a Facebook és a Baidu által is támogatott fejlesztői eszközök, valamint milliónyi más fontos project, a CERN hadronütköztetőjétől kapcsolatos anyagoktól kezdve, az internet nagy részét működtető WordPress forráskódjáig.

Ez a platform ad otthont a Bitcoin kódkészletének is, ami a Github programjának köszönhetően hamarosan szintén téli álomra szenderülhet, ám rajta kívül más nagyobb kriptós projectek is a sarki jég alá költözhetnek, így például az Ethereum és a Dogecoin forráskódja is megmaradhat az örökkévalóságnak.

“Ha a koronavírus kinyírt mindannyiunkat, csak a csótányok és a bitcoin fog fennmaradni.” – kommentálta a hírt egy twitterező.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img