Brutális GIF ábrázolja az USA munkanélküliségi mutatóját, minden rekord megdőlt?

spot_img

Sokak szerint a COVID-19 járvány okozta válság hamar lecseng, néhány hónap múlva megindulhat a gazdaság felpörgetése, minden olyan lesz, mint volt, sőt. Mások szerint azonban a 2008-as válság semmiség ahhoz képest, ami most vár ránk, vagy akár amiben már jó mélyen benne is vagyunk.

Mi ebben nem tudunk igazságot tenni, az viszont biztos, hogy az USA munkaügyi minisztériumának jelentése szerint korábban szinte soha nem látott tömegek vallják magukat most munkanélkülinek, ez olyasmi, ami sosem jelent jót.

Az alábbi ábra, pontosabban GIF pedig kontextusba helyezi a jelen helyzetet, hiszen a historikus munkanélküliségi adatokat is bemutatja, így nyer igazán értelmet a mostani helyzet:

A beágyazott tweet-ben látható GIF lejátszására kattintva új fülön fog megjelenni a böngészőnkben, de ez nem is baj, hiszen szükséges a nagyobb méret a dátumok olvasásához. Ezres nagyságrenddel számol a grafikon, a heti munkanélküliség bejelentéseket ábrázolja a hatvanas évektől egészen mostanáig.

Jól látszik, hogy a nyolcvanas évek elején hétszázezer bejelentés kiugrónak számított, majd 2008-ban, minden bizonnyal az akkori válság hatásaként ismét volt egy hasonlóan kiugró érték. A mostani szituáció azonban minden eddigi negatív csúcsot -szó szerint- toronymagasan megdönt, hiszen jelenleg:

közel hat és fél millió bejelentett munkanélküliről van szó.

Könnyű belátni, hogy a bevétel nélkül maradt háztartások fogyasztása drámaian visszaesik, ennek megfelelően a szolgáltató- és termelő szektorok is nehéz helyzetbe kerülnek, ahogy azt itthon is láthattuk: szinte azonnal, legfeljebb egy-két hét átfutási idő után.

Igazolja az adatot a Century Foundation is, az ő információik szerint 6,6 millió munkanélküliről van szó Amerikában, az összefoglaló ezt 20%-os értékre teszi, ennek ellentmond azonban a Trading Economics, akik szerint márciusra “csak” 4,4%-ig jutott el a mutató.


source: tradingeconomics.com

Ők 7,14 millióra teszik a pontos számot, maga a hivatal is megerősíti, egyben bemutatnak egy összefoglaló táblázatot az elmúl tíz év adatairól:

A fenti táblázatban az is jól látszik, hogy -egyelőre- a közelében sem vagyunk a 2010-es évekre jellemző kilenc százalék feletti értéknek, márpedig ez megkérdőjelezi a fenti GIF hitelességét. Nem egészen világos, hogyan törpülhetett el a 2010-es “csúcs” a mostani mellett, ha akkor közel tíz százalékos volt a munkanélküliség, most pedig alig négy és fél.

Persze lehet, hogy a fenti GIF készítői a legfrissebb, naprakész adatokból dolgoztak. Mindenesetre szintén árnyalja a képet az Investing.com anyaga, különösen akkor, ha több évtizedes áttekintésben elemezzük a jelenlegi helyzetet:

Szintén 4,4%-ról beszél a népszerű Statista.com, úgy tűnik -jelenleg- ez az általánosan elfogadott mutató:

Hogy mi a valós helyzet, mennyire brutális a valós munkanélküliség, különösen korábbi válságokkal összevetve, azt mindenki döntse el maga, arra kérünk, hogy mondd el egy komment formájában, hogy te mit látsz a közvetlen környezetedben a munkanélküliség kapcsán!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img