Kurt Cobain már 1992-ben sejtette a Bitcoin alapgondolatát

spot_img

Korábban mi is beszámoltunk már olyan múltbéli nyilatkozatokról, amik akár sok évvel a Bitcoin megjelenése előtt sejtették a rendszer lényegét, legalábbis olyan kijelentéseket tettek, amik erre engednek következtetni. Az eddigi talán legérdekesebb eset Milton Friedmanhoz kapcsolódik, a Nobel-díjas közgazdász egy TV interjúban beszélt arról, hogy az internet megjelenésének milyen hozadákai lesznek a gazdaságban, kifejtette, hogy egy tisztán digitális pénz megjelenése is várható.

Viszonylag könnyű dolga volt a jóslatok kapcsán azoknak, akik gazdasági, vagy informatikai területeken, netán a kettő határterületén dolgoztak, hiszen a Bitcoin -utólag- logikus következő lépésnek tűnik az internet fejlődésében. Most azonban nem várt helyről, a Nirvana tragikusan fiatalon elhunyt énekesétől, Kurc Cobaintől került elő egy idézet, 1992-ben beszélt a társadalom egyik nagy problémájáról:

“Annak érdekében, hogy valóban megváltoztassuk a világot, meg kell állapodnunk egyetlen egy stratégiában a teljes kudarc elkerülése érdekében, de ebben a rendszerben lesznek korrupt, vagy megbízhatatlan szereplők. Egy erős jelzéssel, nagy személyes teherviseléssel tehetjük ezt meg. Ez biztosíthatná, hogy amíg a többségünk jószándékú, elérhetünk egy konszenzust, anélkül, hogy a központi berendezkedésre kellene támaszkodnunk.”

Tény és való, az idézetet sokan sokféleképp értelmezhetik, azonban nem nehéz ebbe belelátnunk a blokklánc decentralizált modelljét, hiszen szóba kerülnek jó és rossz szándékoktól vezérelt szereplők, a központosított berendezkedés, vagyis az állam, magát a konszerzus szót is használja.

Milton Friedman 1999-ben megjósolta a Bitcoin születését

Mondd el egy komment formájában, hogy te miként értelmezed Cobain szavait, ha pedig tanulni szeretnél, iratkozz fel az ingyenes KriptoSuli leckesorozatunkra, ha a már megszerzett tudásodat kamatoztanád, csatlakozz Discord csatornánkhoz, tanulj, és kapj tippeket a legjobbaktól!

Az 1967-ben született Cobain a Nirvana énekese, szövegírója, és gitárosa volt, a rajongók szerint “spirituális” szerepe is volt az együttes irányvonalának meghatározásában. Hamar óriási sikereket ért el zenészként hazájában, az USA-ban, nem sokkal később nemzetközileg is ismert sztárrá vált. A média folyamatos és intenzív figyelmét nehezen viselte, mindemellett számos pszichés problémával is küzdött, ezek elől kábítószerekbe menekült.

1994 április 8-án villanyszerelők találtak rá, a halottkém jelentése szerint fejlövéssel, önkezével vetett véget életének, sokan mind a mai napig kételkednek ennek hitelességében.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img