Az amerikai adóhatóság kripto startupokhoz fordul

spot_img

A minap számoltunk be arról, hogy a Gemini és a Coinbase kriptopénztőzsdék, váltók fontos banki partnert kaptak, nem mással, mint a világszerte ismert JPMorgan Chase-el sikerült megállapodniuk. Olyasmiről van szó, ami korábban elképzelhetetlen lett volna, hiszen a bankok, különöse a nagy múltú pénzintézetek nem hogy közeledtek volna a kriptopénzekhez, de többnyire inkább fel is mondták korábbi együttműködéseiket a területen dolgozó cégekkel.

Most újabb, hasonlóan fontos, kis túlzással talán együttműködésnek is nevezhető “jelenségről” számolhatunk be, a coindesk összefoglalója szerint az amerikai adóhatáság, az IRS (Internal Revenue Service) kriptopénz kötődésű startupokkal vette fel a kapcsolatot, a cél, hogy segítséget kapjanak a kriptopénz kereskedők adóbevallásai kapcsán. A fő kérdésük az, hogy pontosan mennyi adót kötelesek fizetni azok, akik kriptopénzekkel kereskednek, ehhez nem csak érteni, de ismerni is kell a piacot.

Előbbit feltehetőleg teljesítik az IRS szakemberei, az utóbbit viszont jó eséllyel már nem, vagy jóval nehezebben, ez lehet az oka a “külső segítség” felkutatásának. A nyilvánosságra került felhívás egyenesen munkamegbízásként definiálja a lehetőséget, elmondásuk szerint egy pilotról, azaz “próbaüzemről” van szó, amennyiben ez jól sikerül, úgy kiterjesztik majd, nagyobb volumenű együttműködésre, pontosabban lényegesen nagyobb esetszámra.

Egészen pontosan a kriptopénz kereskedők nyereségeit, és veszteségeit kívánják tisztán látni, értelemszerűen azért, mert ebből kalkulálhatóak az adókötelezettségek. Nem előzmények nélküli a mostani lépés, tavaly októberben, az akkori adóbevalláshoz kapcsolódó dokumentumokon már volt lehetősége az adóalanyoknak beszámolni arról, hogy rendelkeznek-e kriptopénzekkel.

A mostan felhívást egy hat oldalas anyag kíséri, ebben részletesen bemutatásra kerül, hogy pontosan mi is lenne a feladata a külső segítséget nyújtó vállalkozásoknak. Az IRS elmondása szerint akár több százezer tranzakciót is végrehajthat évente egy kereskedő, ezek ellenőrzése óriási kihívás, nagy kérdés azonban, hogy lesz-e olyan startup, aki arra vállalkozik, hogy a saját közösségén belül “ellenőrizgesse” a felhasználókat.

A coindesk munkatársa szerint az azonban nem derül ki az anyagból, hogy pontosan mely adóalanyokat érintené ez a vizsgálat, ahogy az sem, hogy melyik kriptopénz váltókra- és tőzsdékre vonatkozna. Az viszont kiderült, hogy a szóban forgó alvállalkozóknak még akár tanúskodniuk is kellene egy per során a “felfedezéseik”, vagyis a fellelt, esetlegesen elhallgatott bevételek kapcsán egy-egy adózó esetében.

Az jól látszik, hogy az IRS tudatosan próbálja összeszedni a kriptopénzekkel kapcsolatos, kissé kaotikus helyzetet, hiszen szintén tavaly októberben több ezer kriptopénz kereskedőnek küldtek levelet, felszólítva őket arra, hogy nézzék át újra bizonyos bevallásaikat. Számos panasz érkezik az USA-ban annak kapcsán, hogy a kriptopénzek mentén felmerülő adózási kérdések tisztázatlanok, rendezetlenek, talán ez is szerepet játszik a mostani lépésben.

Mis átnéztük az anyagot, jól felépítettnek, logikusnak tűnik, külön érdekesség, hogy következetesen a “virtuális valuta” kifejezést használja, egy kissé tűnik, mintha valamiért kerülnék a kriptopénz fogalmat.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img