J.K. Rowling esete a Bitcoinnal

spot_img

A Harry Potter könyvek világhírű írója péntek este a Coindesk egyik munkatársát kérte meg arra, hogy segítsen neki megérteni a bitcoin lényegét.

A nemzetközi kriptós közösség azonnal lecsapott a nyilvános üzenetre és a hétvége során több ezren próbálták meg Rowlingnak elmagyarázni, hogy szerintük miről is szól ez az egész. A beszélgetéshez olyan ismert emberek is csatlakoztak, mint például a Tesla vezér Elon Musk, aki szerint a központi bankok által bejelentett pénznyomtatás miatt, a bitcoin egész életképes alternatívának látszik.

Musk válaszát több, mint 15 000-en kedvelték, a kriptós iparág ismertebb képviselői közül azonban többen is leszerepeltek. A legnagyobb negatív visszhangot kiváltó komment a Binance-es CZ-től érkezett. A piacvezető kriptotőzsde igazgatója egy azóta törölt üzenetében ugyanis túlsúlyosnak nevezte az írót.

“Személyesen foglak megtanítani arra, hogy hogyan vegyél bitcoint a Binance-en.  Ha halat adsz egy nőnek, akkor csak egyszer lakik jól, de ha megtanítod halászni, akkor mindig meglesz a betevője. Na nem mintha te éheznél…”

A Coinbase vezetője által írt és azóta ugyancsak törölt bejegyzés szintén sokaknál kivágta a biztosítékot.

Amellett, hogy Brian Armstrong egyből arra ösztönözte Rownlingot, hogy shitcoinokat vásároljon magának és ezzel egyből kivívta a bitcoin maximalisták haragját, még arra sem figyelt oda, hogy kinek írja az üzenetét, ugyanis válaszát nem Rowlingnak, hanem egy Loomdart nevű felhasználónak címzete, aki a hecc kedvéért megváltoztatta a fényképét és úgy tett, mintha a bitcoin mellett elköteleződő írónő lenne

“Loomdart: OK OK OK meggyőztetek. Megvettem életem első bitcoinját.

Armstrong: Üdv a kriptovilágban. Ha nem csak tartani, hanem használni is szeretnéd a bitcoinodat, regisztrálj egy fiókot a Coinbase-en és szállj be más kriptopénzekbe is.”

Armstrong félrecímzett reakciója már csak azért is óriási probléma, mert még mindig sok az olyan kriptós átverés, amit hasonló módon, ismert emberek nevével és fényképeivel visszaélve követnek el. Ha a világ egyik legnagyobb tőzsdéjének a vezetője sem képes arra, hogy egy kamu Twitter fiókot megkülönböztessen az eredetitől, akkor mit is várhatnánk a hétköznapi felhasználóktól.

A trükknek egyébként az egyik legnagyobb bányászközösség, a Poolin vezetői is bedőltek, akik az állítólagos vásárlást látva már arra ösztönözték volna Rowlingot, hogy vágjon bele a bányászatba is.

Összességében az alábbi képpel tudnánk összefoglalni Rowling kriptovilágban tett kalandját.

Ahogy a kriptósok elképzelik önmagukat, és ahogy Rowling (és a világ többi része) láthatja őket.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img