A Ren indulása új lendületet adhat a DeFi appoknak

spot_img

A decentralizált pénzügyi alkalmazások egyik megoldatlan problémája, hogy nem képesek kapcsolatot teremteni a különböző blokkláncokon futó kriptopénzek között. A DeFi appok többsége az Ethereumra épül, ezért szolgáltatásaik is jobbára csak az Ethereum hálózatán kibocsátott tokenekkel vehetők igénybe. A három évnyi fejlesztés után tegnap élesbe álló Ren erre adhat egy lehetséges megoldást.

A Ren lehetővé teszi, hogy felhasználói egyszerűen tokenizálhassanak és mozgathassanak át más kriptopénzeket az Ethereum hálózatra, amivel egyfajta hidat képezhet azok között. Az induláskor támogatott Bitcoinhoz, Bitcoin Cash-hez és Zcash-hez a későbbiekben további ismert kriptopénzek csatlakozhatnak, a különböző kriptopénz hiteleket és megtakarításokat kínáló appok pedig ezeken alapuló szolgáltatásokkal bővíthetik majd kínálatukat.

A Ren fő hálózatának indulásával bárki, aki rendelkezik 100 000 REN tokennel (~$10 000) és némi technikai tudással, elindíthatja saját hitelesítő node-ját és jutalékot szerezhet azért, ha részt vesz a Ren-en kibocsátott tokenek letétjeinek kezelésében. Ha valaki például 1 RenBTC-t bocsát ki az Ethereum blokkláncon, akkor azért 1 valós BTC-t kell letétbe helyeznie, amit csak akkor kaphat vissza, ha 1 RenBTC-t megsemmisít. A node-ok feladata, hogy ellenőrizzék a kibocsátások és visszavonások menetét és garantálják, hogy minden új token valós fedezettel rendelkezik.

Korábban már többféle kísérlet is volt arra, hogy a bitcoint valamilyen formában elérhetővé tegyék az Ethereum blokkláncán, de ezek vagy csak valamilyen szintetikus formában létező, származtatott termék alakjában léteztek (nem állt mögöttük valós bitcoin letét, csak a bitcoin árfolyamát lekövető tokenek voltak), vagy valamilyen centralizáltan működő harmadik félre volt szükségük ahhoz, hogy garantálni tudják a tokenizált bitcoinok ellenértékét adó valódi bitcoin letétek meglétét. A Ren Protocol az első, ami mindezt decentralizált formában is képes megvalósítani.

A Rennel később akár olyan pénzügyi eszközök is megjelenhetnek majd az Ethereumon, mint például a Libra (ha egyszer elindul), vagyis ha jól működik, egy egészen új dimenziót nyithat meg az DeFi ökoszisztéma előtt.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img