Újabb rangsorolást vezetett be a CoinMarketCap

spot_img

Pár hete írtunk arról, hogy új rangsort állított fel a tőzsdék között a CoinMarketCap, a legismertebb kriptopénzes adatgyűjtő. Bevezettek egy új mércét, a Web Traffic Factor-t, ami a webes forgalom alapján állítja sorba az egyes tőzsdéket.

Pár napja egy újabb mércét vezettek be, a kereskedési párok közötti Megbízhatóság (Confidence) faktort.

Megbízhatóság lett az alapértelmezett rangsor a kereskedési párokon, vagyis ha te pl. XTZ/BTC páron szeretnél kereskedni és megakarod találni, hogy melyik tőzsdén érdemes ezt csinálnod, akkor a  megbízhatóság pontszámai alapján rendezi neked sorba a tőzsdéket.

Az indikátor egy gépi tanulást használó algoritmus, ami az említett likviditási pontszámból és a Web Traffic Factorból, az order book mélységéből és a kötésekből számol majd ki egy pontszámot. A CMC-nél azt remélik, hogy ezzel ellensúlyozni tudják a tőzsdék hamis kereskedési adatainak hatását.

XTZ kereskedési párok (-USDT, -BTC) a Confidence alapján rangosorolva

Régebben a kereskedési párokat alapértelmezett módban a volumen alapján rangsorolta a CoinMarketCap. Ez amiatt nem tudott jól működni, mert a tőzsdék hamis adatokat szolgáltattak a CMC-nek. Ezután létrehozták az adjusted volume, vagyis a korrigált volumen indikátort, ami úgy akarta ellensúlyozni a csaló tőzsdéket, hogy a kiszűrte azokat a kötéseket, ahol nem volt tranzakciós illeték vagy tranzakcióhoz szükséges bányászásra utaló nyom és a derivatívákat. Az adjust volume-t már eltávolították és tavaly helyébe lépett a likviditás (liquidity) indikátor.

A CoinMarketCap döntését sok kritika érte az új indikátorok miatt. Amíg a Binance meg nem vásárolta a vállalatot, addig a cég vezetősége többször visszadobta azokat az indikátor fejlesztéseket, amiket az utóbbi időben már végrehajtott a CMC.

Mivel rengeteg indikátorban a Binance vezet (hiszen ők a legnagyobb és legismertebb kriptotőzsde), az algoritmusokba pedig senki sem lát bele pontosan, nagyon nehéz eldönteni, hogy ténylegesen a Binance az érdemei miatt áll-e az első helyen, vagy úgy alakították ki az indikátort, hogy a Binance-nek lejtsen a pálya.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img