Bloomberg: valami nagyon rossz dolognak kellene történnie ahhoz, hogy a bitcoin árfolyama ne érje el idén a 20 000 dollárt

spot_img

A gazdasági élet meghatározó médiaszolgáltatója, a Bloomberg 11 oldalas elemzést készített a Bitcoinról. Az analízis szerint csupán valamilyen előre nem látható esemény állhat a kriptopénz további emelkedésének útjába.

A tanulmány szerint a bitcoin összeomlása, a tavalyi 14 000 dolláros csúcs, az azt követő korrekció és az elmúlt hónapok emelkedése is illeszkedik abba a mintázatba, ami a BTC-t az elmúlt évek során is jellemezte. A folyamat következő szakasza a 20 000 dolláros abszolút csúcs újboli megközelítése lehet, ami szerintük még ebben az évben bekövetkezhet.

Az elemzés alapján a globális gazdasági folyamatok a bitcoin térnyerésének kedveznek. A világ központi bankjai által bejelentett és minden korábbi mértéket meghaladó pénznyomtatás, a csökkenő és negatívba forduló banki kamatok, valamint a várhatóan növekvő infláció is az arany irányába kezdték el terelni a befektetőket ám a piaci szereplők egyre inkább érdeklődnek a nemesfém értéktároló tulajdonságát digitális formában megtestesítő BTC iránt is.

Az elemzés szerint bitcoin iránti érdeklődés vizsgálatának egyik legfontosabb mérőszámát a Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) befektetői alap prémiuma adhatja. Az Egyesült Államokban jelenleg a GBTC az egyetlen olyan tőzsdén is kereskedhető intézményes alap (nem igazi, de kvázi ETF), amivel a nagybefektetők törvényileg szabályozott keretek között szerezhetnek hosszú távú kitettséget a bitcoinban. Amióta csak létezik, a GBTC igyekszik kihasználni egyeduralkodó szerepét és sokszor csak jelentős prémiummal kínálja fel ügyfeleinek a bitcoin vásárlás lehetőségét. A GBTC prémium a csúcspontján 85%-os volt, átlaga 39%, jelenleg azonban csak 23% és csökkenő trendet mutat.

Mindez azt jelentheti, hogy az érdeklődők mostanra elkezdték más módjait is megtalálni annak, hogy bitcoinhoz jussanak és ehhez nem feltétlenül van szükségük ennek a drága köztes szereplőnek az igénybevételére. A bitcoin ETF-ek engedélyezésével alighanem végképp meg fog szűnni a GBTC által számított felár. Azt, hogy a csökkenő prémium nem az érdeklődés hiányát jelenti, a Grayscale saját jelentéséből derült ki:

A bitcoin helyzetét erősítheti az is, hogy a Chicagói Árutőzsdén (CME) 2017 decembere óta lehet határidős formában kereskedni egy BTC árfolyamát lekövető határidős szerződéssel. A világ második legnagyobb tőzsdéjének a támogatása mindenképpen fontos fegyvertény ahhoz, hogy a jövőben több bitcoinra épülő és legális formában működő pénzügyi termék bevezetését engedélyezzék az amerikai tőzsdéken.

A Bloomberg elemzés utolsó szakaszában a dollár értékét 1:1 arányban lekövető stabil coinok piacformáló szerepére is felhívják a figyelmet. A legnagyobb stabil coin kibocsátó Tether az év elején még csak 4 milliárd dolláros piaci részesedéssel rendelkezett, mostanra viszont már a 8 milliárdot is meghaladta az általuk forgalomba hozott USDT tokenek darabszáma. A digitális dollár iránt mutatkozó igények a digitális valuták további térnyerését vetítik előre, aminek szintén a bitcoin lehet az egyik legnagyobb nyertese.

A Bitcoin és a hatványok törvénye: út a milliókig?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img