Ethereumra épülő bankközi alkalmazásról kérdezték az amerikai jegybank elnökét

spot_img

A Forbes számolt be arról az üzenetváltásról, ami egy amerikai képviselő és a FED elnöke között zajlott le a LIBOR alternatíváiról.

A LIBOR a legfontosabb nemzetközi bankközi referenciakamat, amire világszerte több ezer milliárd dollár értékű pénzügyi szerződést, főként rövid távú kölcsönöket alapoznak. A mutatóról már több alkalommal is kiderült, hogy pénzintézetek és egyéni kereskedők által is manipulálható, az amerikai jegybank ezért két évvel ezelőtt létrehozta saját alternatíváját, a SOFR-t (egynapos fedezett hitelkamat).

A SOFR használata jelenleg még önkéntes alapú, bár a FED igyekszik ösztönözni a piaci szereplőket az átállásra. Ennek a rendszernek az egyik alternatívája az AMERIBOR, amit kifejezetten a kisebb és közepes nagyságú amerikai bankok és befektetési alapok igényeihez igazodva hozott létre az ezek közötti pénzmozgásokat lebonyolító AFX, ami egy intézményes kereskedői piacteret üzemeltető társaság.

Az AMERIBOR működése az Ethereum egy engedélyezett (zártan működő) változatán alapul, ami egyedi tokeneket (ERC721) rendel hozzá az ügyletekben résztvevő partnerekhez. A tokenek minden információt tartalmaznak a végrehajtott tranzakciókról, a hálózat okos szerződései pedig gondoskodnak arról, hogy azok automatikusan, a megállapodásokban rögzített határidőket betartva kerüljenek végrehajtásra. Ez garantálja, hogy az egymásnak hitelező bankok mindig eleget tegyenek az általuk vállalt kötelezettségeknek.

Egy amerikai képviselő még a múlt héten intézett kérdést a FED elnökéhez arról, hogy az a SOFR mellett támogatja-e az olyan alternatív megoldások, mint az AMERIBOR létezését. Válaszában a jegybank vezetője elmondta, hogy ők elsősorban a SOFR-ra való áttérést javasolják a piac szereplőinek, azonban el tudja fogadni, hogy az AFX rendszerét használó pénzintézetek számára az AMERIBOR is megfelelő megoldás lehet. A végén azért hozzátette, hogy szerinte azért sok olyan piaci szereplő létezik, akik számára nem az AMERIBOR esetében alkalmazott eljárás lenne az optimális.

Az amerikai jegybank egyik vezetője még 2016-ban nyilatkozott arról, hogy ők is vizsgálják a blokklánc technológia lehetséges alkalmazási módjait. Az ezzel kapcsolatban időnként napvilágot látó hírek alapján kísérleteik elsősorban az Ethereum és a Hyperledger rendszerein alapulhatnak.

Hyperledger ismertető

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img