A Wasabi és a BTCPay is elérhetetlenné vált Trezorból

spot_img

Egy hacker nemrégiben olyan sebezhetőséget fedezett fel a Bitcoin SegWit kódjában, ami az ezt támogató walleteket kiszolgáltatottá tette egy nagyon speciális támadási formával szemben. A programozó értesítette erről a hardveres tárcákat gyártó cégeket, többek között a Ledgert és a Trezort is.

Az utóbbi a napokban tette közzé a hibát befoltozó javítását, ami azonban lehetetlenné tette, hogy felhasználóik a tárcájuk biztonságából tudjanak csatlakozni bizonyos harmadik felek által üzemeltetett szolgáltatásokhoz, például az anonim tranzakciókat támogató és egyébként magyarok által fejlesztett Wasabi wallethez, vagy a a bitcoin fizetési integrációt lehetővé tevő BTCPay Serverhez.

A SegWit lényege, hogy lehetővé teszi a kötelegelt tranzakciók végrehajtását, vagyis egyetlen utalás során több címre is küldhetünk vele bitcoint úgy, hogy csak egyetlen tranzakció árát kelljen kifizetnünk. A most felfedezett biztonsági rés ezt így tudja kihasználni:

Tegyük fel, hogy 15 bitcoin értékű tranzakciót szeretnénk végrehajtani egyetlen utalással:

  • X címzettnek szeretnénk küldeni 5 BTC-t,
  • Y Címzettnek 10.0001 BTC-t, ahol a 0.0001 BTC a bányászoknak kifizetett SegWit tranzakciós jutalék.

A bug lehetővé teszi, hogy a támadó felcserélje ezeket az értékeket, vagyis a címzetteknek csak 0.0001 BTC-t, míg a bányászoknak 15 BTC-t küldjön.

Egy ilyen típusú támadás sikeres végrehajtásához elég sok dolognak kellene klappolnia, a hackernek ugyanis amellett, hogy telepítenie kellene a gépünkre egy kártékony programot és bele kellene nyúlnia az utalásunkba, még egy olyan bányásznak is kellene lennie, akinek éppen a mi tranzakciónk blokkját kellene kibányásznia ahhoz, hogy profitálni tudjon ebből az akcióból.

A Trezor biztos, ami biztos, kiadott egy javítást, ami lehetetlenné tette ezt a hackelési formát, ennek a következménye azonban az lett, hogy egyes harmadik felek által üzemeltetett szolgáltatáshoz a jövőben nem tudnak majd csatlakozni a hardveres tárca tulajdonosai. Ha valaki például a Wasabi, vagy a BTCPay szolgáltatásait használja, akkor azokba mostantól csak a “hagyományos módon”, vagyis a walletek létrehozásakor kapott seed jelszavak megadásával tud majd belépni, a Trezor felületén keresztül nem.

Ennek oka, hogy a Trezor által kiadott javítás után, a tárcáknak biztonsági okokból további adatokat kellene letöltenie a blokkláncról, ám ezt a folyamatot sem a Wasabi, sem a BTCPay nem támogatja.

“A BTCPay-t úgy terveztük, hogy az minél könnyebb legyen és minél kevesebb adatot kelljen letöltenie a működéshez. A szolgáltatás futtatása jelenleg egy havonta 8 dollárért bérelhető szerverrel is megoldható, ha viszont bevezetnénk a Trezor által megkövetelt ellenőrzési folyamatot, akkor ez 25 dollárra növekedne.”

Mivel az anonimitás és a bitcoin alapú fizetések területén a Wasabi és a BTCPay által kínált lehetőségek is az elérhető legjobbak közé tartoznak, többen is vitatják, hogy egy ilyen marginális támadási forma miatt a Trezornak vajon tényleg muszáj volt-e kizárnia ezek felhasználóit a szolgáltatásából.

“A bug kijavítása nagyobb problémát okozott, mint amit meg akartak oldani vele, ennek ellenére mégsem hibáztatom a Trezort, hogy a biztonságot választották.”nyilatkozott ezzel kapcsolatbam Ficsor Ádám, a Wasabi fejlesztője.

SatoshiLabs: volt egyszer egy Trezor

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img