Microsoft Ion: a Bitcoinra épül a Microsoft új alkalmazása

spot_img

Szerdán vette kezdetét a Microsoft által fejlesztett decentralizált személyazonosító alkalmazás, az Ion nyilvános tesztelése. A projekt célja, hogy teljesen a felhasználók kezébe adja az online adataik feletti önrendelkezést.

Ma már számtalan weboldal kínál lehetőséget arra, hogy például a Facebook vagy Google fiókunk segítségével, egyetlen klikkeléssel letudhassuk a bejelentkezés folyamatát. Abba már csak ritkán gondolunk bele, hogy ezek használata során nem csak sok személyes információt osztunk meg magunkról, de a fenti cégek is bármikor megtagadhatják tőlünk ezeket a szolgáltatásokat, amivel elveszíthetjük a hozáférésünket a különböző oldalakon és alkalmazásokban létrehozott fiókjainkhoz.

Az Ion lényege, hogy egy olyan független azonosítóként szolgálhasson, amelyekkel kiküszöbölhetőek ezek a problémák. A rendszer felhasználói egy bitcoin blokkláncon tárolt privát kulcshoz rendelhetik hozzá a saját személyazonosságukat, amit ezután egyfajta digitális aláírásként használva, adataik kiadása nélkül is azonosítani tudják magukat.

Ha le akarnánk egyszerűsíteni, az Ion hasonlóképpen működne, mint egy ruhatári jegy: a kabátunk kiváltásához sem kell megadnunk a születésünk időpontját, fénymásolatot készítenünk a villanyszámlánkról, vagy hozzáférést biztosítanunk a nyaralásunkon készített fotóinkhoz.

“Az Ion-t úgy terveztük meg, hogy az minden központosított harmadik féltől függetlenül működhessen, beleértve a Microsoftot is. Az egész a Bitcoin egymást követő blokkjaira épül. A privát kulcsok birtokában kizárólag a felhasználók dönthetik el, hogy pontosan milyen információkat osszanak meg magukról és hogy az azokhoz való hozzáférést kiknek adják meg, vagy vonják vissza.”

Vannak akik úgy vélik, hogy az Ion egy bizonyos ponton túl csak akkor lesz használható, ha valamilyen központi (állami) nyilvántartásba veszik az egyes privát kulcsok mögött álló emberek/szervezetek valós kilétét, amivel értelmét veszítené az egész

“Ez csak egy játék a szavakkal. Az mondják rá, hogy nyitott, független és decentralizált, de igazából nem változtat semmi. A Microsoft viszont sokat profitálhatna abból, ha szélesebb körben is elterjedne.”

A nyílt forráskódú Ion teljes verzióját a tervek szerint ősszel teszik majd elérhetővé.

Microsoft, iPad, Bitcoin

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img