Külföldről csak bitcoinnal lehet venezuelai útlevelet igényelni és meghosszabbítani

spot_img

A venezuelai bevándorlási hivatal honlapján található információk szerint jelenleg kizárólag bitcoinnal lehet fizetni az útlevelekkel kapcsolatos ügyintézésért. Az erről érkező első beszámolókat a Cointelegraph egyik spanyol ajkú újságírója is megerősítette.

“Ellenőriztem és a megújítási kérelem feladása során tényleg lehetőség van a BTC-vel történő fizetésre.”

Amint a képen is látható, a világ más pontjain teljesen elfogadottnak számító VISA és Mastercard fizetési lehetőségek jelenleg elérhetetlenek az állami szervezet oldalán. Ennek oka, hogy az Egyesült Államok nemrégiben újabb szankciókat vezetett be Venezuelával szemben, melynek keretében felszólította a fizetési szolgáltatókat is, hogy szüntessék be tevékenységüket az országban.

Az is kiderült, hogy az oldal egyedi díjszabást alkalmaz, mert az eljárásért felszámolt 106 dolláros költséget 8870 dolláros bitcoin árfolyamon könyvelték el (0.01129397 BTC), miközben az aktuális árfolyam 9369 dollár volt.

A bitcoinos fizetési lehetőséget csak az országon kívülről érkező látogatók számára dobja fel a rendszer, az ország lakosainak továbbra is a helyi valutával, vagy a rájuk kényszerített állami kriptovalutával, a Petro-val kell fizetniük.

A helyzet kiváló példája annak, hogy a bitcoin képes lehet egy államok és nagyhatalmak felett álló, politikailag semleges nemzetközi fizetőeszközként működni. A kriptopénzt jelen pillanatban nem csak Venezuela használhatja fel arra, hogy megkerülje az amerikai szankciókat, de például az Emberjogi Világszervezet is, ami BTC adományokat is elfogad ahhoz, hogy finanszírozni tudja a Venezuelához hasonló elnyomó rendszerek elleni küzdelmét.

Külön érdekesség, hogy mind a két oldal ugyanazt a nyílt forráskódú és bitcoin fizetéseket lehetővé tevő alkalmazást, a BTCPay Servert használja céljai eléréséhez.

Ha forintért szeretnél bitcoint vásárolni, látogass el a Coinmixed oldalára.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img