Történelmi csúcson a realizált kapitalizáció

spot_img

Ma reggel a Bitcoin árfolyama 9000 dollár alá is benézett, aztán gyorsan jött a talpraállás és most újra 9100 dollár körül kereskednek vele. Annak ellenére, hogy pár nap alatt ez egy 300 dolláros esés volt, egy kevésbé ismert indikátor rekord jelzéseket adott.

A realizált piaci kapitalizáció (realized capitalization) ma éjjel és reggel is elért egy történelmi csúcsot. Ez alapján az indikátor alapján jelenleg 107 milliárd dollár a Bitcoin realizált piaci értéke, ez pedig rekord a legnagyobb kriptopénz életében. Mindez két héttel azután történt, hogy új csúcsot állított be az indikátor, akkor 106,6 milliárd dollárt mutatott.

De mi ez az indikátor és miért fontos?

Fél évvel ezelőtt hozta létre a Glassnode a saját realizált kapitalizáció indikátorát, amiről beszélünk. Persze előtte már mások is kreáltak ilyet vagy hasonlót, de ez az elemző szolgáltatás az egyik legismertebb és legmegbízhatóbb a piacon, így ehhez nyúlunk.

A realizált kapitalizáció a piaci kapitalizáció (market cap) indikátor hiányosságait szeretné pótolni és egy pontosabb, megbízhatóbb képet adni a hálózat valós értékéről.

A market cap-et úgy számolják ki, hogy az adott piaci árat (általában a nap záró árfolyamot) megszorozzák a piacon lévő készlettel.

Ezzel az a probléma, hogy a képlet nem számol az elveszett, inaktív vagy hozzáférhetetlen bitcoinokkal. Egyes számítások szerint 15, mások szerint 20 százalékra tehető a hozzáférhetetlen coinok száma a teljes készletből.

A realizált kapitalizáció visszaveszi az elvesztett coinok jelentőségét azzal, hogy mindig az utolsó tranzakció pillanatában érvényes árfolyammal számol. Vagyis, ha utoljára két évvel ezelőtt mozgattuk az adott bitcoint, akkor azt nagyjából 6700 dolláron veszi számításba. A képlet így az összes bitcoint felméri (egyenként az UTXO-k, vagyis az elköltetlen kimenet alapján) és összegzi azokat.

Ezzel együtt az aktív, jelenleg is a gazdaságban pörgő bitcoinok felértékelődnek.

Jelenleg a holderek száma is rekordon áll – nagyjából a készlet 60%-a meg sem mozdult ebben az évben. Vélhetően ez is hozzájárult, hogy az indikátor történelmi csúcsot írjon le. Ezekkel a tényezőkkel együtt a bitcoin árfolyamának jövője elég pozitív képet fest.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img