Darth Maul: ismét lecsapott a bitcoin kereskedők réme

spot_img

Sokakat megtréfált a bitcoin tegnapi 1600 dolláros kilengése. A statisztikák szerint 70 000 kereskedő mintegy 1.1 milliárd dollár értékű tőzsdei pozíciója párolgott el vasárnap reggel, egy újabb, mostanra már rendszeresen visszatérő jelenségnek tekinthető Darth Maul gyertyának köszönhetően. Az elnevezés az ikonikus karakter sugárpallosáról kapta a nevét, ugyanis az ilyen ingadozások mind long, mind short irányból képesek percek alatt “kiszedni” az óvatlan tradereket.

Az eset kapcsán egy kereskedő úgy gondolta, hogy visszatekint az időben, hátha sikerül valami összefüggést találnia a korábbi Darth Maulok (DM) megjelenése és az azokat követő árfolyam mozgások között. A kilengések ábrázolása után az alábbi eredmények születtek. (A vizsgált időszak minden esetben a DM-t megelőző két hét, és az azt követő egy hónap volt.)

Amikor az árfolyam emelkedő trendben volt a DM-t megelőző két hétben.

Amikor az árfolyam csökkenő trendben volt a DM-t megelőző két hétben.

Amikor az árfolyam oldalazott a DM-t megelőző két hétben.

A fentiek alapján elmondható, hogy egy Darth Maul önmagában rövid távon nincs különösebb hatással az árfolyam alakulására. Az azt követő napokban nagy valószínűséggel továbbra is a DM előtt tapasztalt trend iránya lesz a mérvadó.

A vizsgált DM-ek többségére magyar idő szerint 15 és 18 óra között került sor (UTC 13-16), ami éppen az az időszak, amikor a forex és hagyományos tőzsdei piacok szempontjából is fontos londoni és new yorki kereskedési órák fedik egymást. A bitcoin tőzsdék rendszerint szintén ebben az időszakban bonyolítják a legnagyobb forgalmat.

Azt szintén sikerült megállapítani, hogy a Darth Maulok előfordulásának gyakorisága egyre növekszik, így aligha tegnap találkoztunk utoljára ezzel a jelenséggel.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img