Előállt a FED azonnali fizetési rendszere – a Libra is inspirálta

spot_img

Az amerikai Federal Reserve a héten lerántotta a leplet a fejlesztés alatt álló azonnali fizetési rendszeréről.

A FedNow névre keresztelt kezdeményezés lakossági, üzleti és intézményi felhasználóknak is azonnali fizetést tud mad biztosítani a nap 24 órájában, egész évben.

A FedNow-ot bevallottan a Libra, a Facebook által életre hívott digitális valuta, illetve annak fenyegetése „inspirálta”. A Libra már a bejelentésének idején nagy port kavart azzal, hogy potenciálisan felforgathatja az egész pénzügyi rendszert. Kritikák hadát kapta a nyakába, amik nagyrészt a biztonság, az adatvédelem, a pénzügyi stabilitás és a technológiai óriáscégek túlterjeszkedése mentén fogalmazódtak meg.

A csütörtöki bejelentéskor Lael Brainard, a FED kormányzója is kitért erre:

„A Libra alapvető kérdéseket vetett fel a pénzről és annak jogi biztosítékairól, magáról a pénzügyi stabilitásról és a privát pénzek természetről.”

„Egy olyan fizetési rendszert szeretnénk létrehozni, ami úgy elégíti ki az igényeket, hogy közben nem kerüli meg a jogi és a szabályozási kereteket és vannak biztosítékai, amiket az emberek elvárnak egy banktól.”

Jelenleg úgy tűnik, hogy az amerikai azonnali fizetési rendszer két-három év múlva áll majd készen az indulásra. Hasonlóan az itthon már működő rendszerhez, e-mail címre és másodlagos azonosítókra is tudnak majd pénzt küldeni az amerikaiak.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img