YAM: a gyökér token tündöklése és bukása

spot_img

A YAM token és az azt kibocsátó Yam.finance platform a trópusi térség egyik fontos tápláléknövényéről, a jamgyökérről kapta a nevét. A projektet 10 nappal ezelőtt kezdték el fejleszteni, 36 órája pedig az 5 alapítón kívül még senki sem tudott a létezéséről, tegnap viszont mégis félmilliárd dollár értékű kriptovalutát pumpáltak bele a befektetők.

A Yam.finance egy olyan DeFi app, ami az elmúlt hónapokban sikeresen elindított decentralizált pénzügyi alkalmazások legjobb ötleteit próbálta meg egybegyúrni, például a Compound által garantált magas kamatokat és az YFI őszintének tűnő, kifejezetten a saját értéktelenségét hangoztató governance tokenjének a bevezetését.

Az éppen tomboló DeFi láznak köszönhetően, sokan nagy lehetőséget láttak a semmiből induló és ezáltal végtelen növekedési potenciállal rendelkező szolgáltatásban és a rajta keresztül kibocsátott YAM tokenben. A Yam.finance lényegében egyfajta arbitrázs tevékenységet folytat, vagyis a felhasználók itt lekötött tokenjeit az éppen legmagasabb kamatokat kínáló decentralizált hitelező appokon keresztül igyekszik befektetni.

Ez a folyamat az induláskor még egészen elképesztő, heti kétszámjegyű százalékos hasznot, éves szinten akár 10 000%-os növekedési potenciált is jelentett egyes tokenek, például a COMP esetében, aminek az árfolyama tegnap szintén 35%-ot emelkedett, miután mindenki elkezdte felvásárolni azt, hogy a YAM oldalán keresztül letétbe helyezhesse.

6 órával a YAM indulását közzétevő blogposzt után, már 170 millió dollár értékű kriptopénzt kezeltek a platform okos szerződései. Ma reggelre ez az összeg közel 600 millióig emelkedett.

Minél többen vettek részt a folyamatban, annál kevesebb lett az elérhető nyereség, hiszen egyre többen és többen akartak hasznot húzni ugyanabból a néhány arbitrázs lehetőségből. Ezt ellensúlyozta némileg a YAM governance token, amit minden olyan felhasználó megkaphatott, aki az oldalon keresztül helyezte letétbe a pénzét. A hitelezés folyamata során, az úgynevezett “likviditás bányászattal” létrehozott kriptopénz értéke nulláról egészen 200 dollár fölé emelkedett. Ugyanezek a tokenek egy-egy szavazatot is jelentettek a platform működését meghatározó jövőbeli kérdésekben, amivel a fejlesztők a decentralizált működést szerették volna biztosítani.

Amint látjátok, a bulinak a YAM hirtelen bezuhanása vetett véget. Erre azért került sor, mert a fejlesztők este bejelentették, hogy hibát találtak az oldal egyik okos szerződésének a működésében. A hiba miatt a YAM tokenek többsége ma reggel 10:00-kor zárolásra került, vagyis a jövőben már semmilyen változtatást nem lehet majd végrehajtani a platform működésében. Az egyik fejlesztő bocsánatot kért a történtekért.

A hiba elviekben nem érintette a beutalt pénzek biztonságát, azokat szabadon kiutalhatják a tulajdonosaik, kivéve azt a 750 000 dollárnyi yCurve tokent, ami szintén örökre az oldal fogja maradt.

A jelenlegi DeFi-láz hangulatot egyébként jól tükrözi, hogy a magán a YAM oldalán is felhívták a figyelmet arra, hogy a szolgáltatás elindítását semmilyen biztonsági ellenőrzés nem előzte meg, tehát senki sem auditálta az azt működtető okos szerződéseket. A felbukkanó ablakban látható üzenet ellenére, az emberek mégis óriási összegeket bíztak az automatizált oldalra.

Szerk: egy percekkel a cikkünk előtt megjelenő bejegyzés szerint, a fejlesztők gyűjtést szerveznek a YAM 2.0 elindítására. Az adományokból egy okos szerződéseket ellenőrző céget szeretnének megbízni a programkód auditálásával. Ha ez sikerrel zárul, valószínűleg újraindítják a szolgáltatást.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img