Ryanair CEO: Óvakodj a bitcointól, mint a pestistől

spot_img

“Soha, egyetlen centet sem fektettem bitcoinba, és soha nem is fogok, úgy gondolom, hogy megfelel egy Ponzi csalásnak, erősen ajánlom mindenkinek, akinek akár csak egy csipetnyi józan esze van, hogy hanyagolja ezt a kamu történetet, és kerülje el a bitcoint, mint a pestist.”

Gyakran kapott már a bitcoin kemény szavakat ismert üzletemberektől, most azonban a Ryanair CEO-ja, Michael O’Leary talán az eddigi legélesebb kritikával illette a kriptopénzt.

Külön érdekesség, hogy a pestist emlegette, hiszen Warren Buffett, az “omahai orákulumként” is ismert befektetési guru patkányméregnek titulálta elhíresült megjegyzésében, márpedig a pestis terjesztői a patkányok voltak anno, azt nem tudjuk, hogy van-e összefüggés a két meglátás között. Buffettről írott összes, erősen bitcoin kritikus megjegyzéseivel foglalkozó cikkünk itt látható.

Valamelyest árnyalja a kemény szavakat a szomorú eset, mely során egy “Bitcoin Lifestyle” névre keresztelt csaláshoz a cégvezér nevét használták fel az elkövetők.

A csalás “kereskedési rendszerként” határozta meg önmagát, a Late Late Showra is hivatkozott melyben a cégvezér állítólag megjelent, elbeszélése során megdöbbentette a közönséget azzal, hogy mennyire sok pénzt keresett a Bitcoin Lifestyle használatával.

Az egek ura, Michael O’leary.

Sőt, az “ír nemzeti bank” fel is kereste a műsor készítőit, hogy megakadályozzák a további adásokat a csalás szervezői szerint, a baj csak az, hogy ilyen intézmény sosem létezett. Kifejezetten gyakori az, hogy ismert, híres emberek arcával, nevével élnek vissza a csalók, nemrég egy másik, hasonló ügy során Harry herceg és Meghan Markel “szerepelt”, szintén egy kriptopénz kereskedési rendszert “hirdettek”.

Márciusban Wissam Al Mana, Janet Jackson milliárdos korábbi férje követelte a Facebooktól, hogy elárulják ki használta fel arcképét egy szintén csalást promótáló kampány során. Visszatérve a fapados légitársaság első emberére, az a kérdés nyitva maradt, hogy miért érezte szükségét a bitcoin földbe döngölésének, hiszen napnál világosabb, hogy nem a digitális eszköz, hanem a csalók felelőssek a visszaélésért.

Egy kicsit utánajártunk az excentrikus vezető viselt dolgainak, rábukkantunk a Fapadosinfo blog remek posztjára, amiben összegyűjtötték az úr leghíresebb, vagy inkább hírhedtebb megjegyzéseit, megtudtuk azt is, hogy a részvényesek már fel is szólították a múltban, hogy vegyen vissza az “arcából”, attól tartva, hogy ártani fog az üzletnek. Ez érhető, ha megnézzük, miket engedett meg magának:

“Szívesen átalakítanám a gépeket úgy, hogy az utolsó tíz sort kivenném, és kapaszkodókat tennék a helyükre. Azt mondanánk az utasnak: öt euróért állhatsz. Erre sokan mondják, ó, de ha az emberek állnak, meghalhatnak egy balesetben. Nos, minden tisztelettel, azok, akik ülnek, ugyanúgy meghalhatnak.”

“Ha kevés pia fogy, szólunk a pilótának, állítson elő egy kis turbulenciát. Ez biztos megdobja az eladásokat.”

“Nem térítjük vissza a jegy árát, menj a picsába. Nem akarjuk hallani az érzelmes történeteket. Melyik rész nem érthető abból, hogy nincs visszatérítés?”

Végül egy interjú, ami kissé más megvilágításba helyezi a kemény szavakat, jól látszik, hogy nem csak a világot, hanem önmagát is hülyének nézi a különc, ám kimagaslóan sikeres üzletember:

Ha szeretnél többet tudni a kriptopénzek világáról, iratkozz fel az ingyenes KriptoSuli leckesorozatunkra, néhány naponta küldünk számodra egy emailt, melyben egy rövid, könnyen emészthető oktatóanyagot találsz, melyből megértheted a terület egy-egy részletét, szegmensét. Az oktatóanyagok végén pedig tesztelheted is a megszerzett tudást!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img