FinCEN Files: 2000 milliárd dollár tisztára mosásában segédkezhettek a világ legnagyobb bankjai

spot_img

A FinCEN Files egy 2657 kiszivárogtatott dokumentumból álló gyűjtemény. Az anyagot a Buzzfeed nevű híroldal szerkesztőségének szivárogtatták ki, ami aztán több nemzetközi oknyomozó újságíró csoporttal együttműködve dolgozta fel az amerikai pénzügyi hatóságok (FinCEN) által készített jelentéseket.

A pénzintézeteket törvények kötelezik arra, hogy minden általuk tapasztalt gyanús pénzügyi mozgásról értesítsék a felügyelő szerveket. Ezek az úgynevezett SARs (suspicious activity reports) jelentések, amelyek azonban önmagukban még nem mentik fel a bankokat a felelősség alól. Ha egy bank bűncselekményre utaló jeleket tapasztal, azonnal lépnie kell és fel kell függesztenie a kérdéses tranzakciókat. A késlekedést nem indokolhatja azzal, hogy a hatóságok lépéseire várt.

Egy SARs jelentés

A most kiszivárgott dokumentumok szerint több neves pénzintézet sem tartotta be ezt a szabályt.

“A FinCEN Files alapján betekintést nyerhettünk abba, hogy a bankok pontosan tudnak a Földünkön körbeutazó mocskos pénzről. A rendszer, amit ennek a megakadályozására hoztak létre, a velejéig romlott.” – mondta az újságírók munkáját koordináló csoport képviselője.

A kiszivárgott SARs jelentések szerint a bankok 2000 és 2017 között nagyjából 2000 milliárd dollár értékű piszkos pénz célba juttatásában segédkezhettek. A következő napokban alighanem a magyar gazdasági média részletesen beszámol majd az esetről, így csupán a felszínt megkapargatva:

  • A JP Morgan egymilliárd dollár értékű pénzt továbbított egy olyan számlára, aminek a tulajdonosáról semmilyen információval nem rendelkeztek, de valószínűleg az FBI egyik TOP 10 legkeresettebb bűnözőjéhez tartozott.
  • A HSBC annak ellenére utalt át több millió dollárt egy globális scam futtatóinak, hogy a hatóságok kérték a tranzakciók visszatartását
  • A Barclays Bank lehetővé tette, hogy orosz oligarchák műkincsek vásárlásával menekíthessék külföldre a vagyonukat és kijátszhassák az ellenük hozott nemzetközi szankciókat. Ugyancsak orosz oligarchák több millió fontot utalhattak át brit politikusok számára.
  • Nagy Britanniát Ciprushoz hasonlóan “nagy kockázatú övezetként” tartja nyilván az amerikai pénzügyi hatóság, mert az itt tevékenykedő vállalkozások ellen több mint 3000 SARs jelentést nyújtottak be, amivel az  abszolút első helyet foglalja el a listán.
  • A Deutsche Bank ismert szervezett bűnözői körök, drog- és fegyverkereskedői csoportok utalásait hajtotta végre.

Az elmúlt években már több jelentős pénzügyi botrány is kirobbant:

  • 2017 Paradise Papers: az újságírók több politikus, celeb és a globális gazdaság ismert szereplőjének eltitkolt vagyonát derítették fel.
  • 2016 Panama Papers: egy ügyvédi iroda kiszivárgott dokumentumai bemutatták, hogy hogyan ússzák meg az adófizetést a világ gazdagjai.
  • 2015 Swiss Leaks: a HSBC kihasználta a svájci bankok titoktartási szabályait és segített ügyfeleiknek a bevételeik eltitkolásában és az adófizetés elkerülésében.
  • 2014 LuxLeaks: a PricewaterhouseCoopers-től kiszivárgott dokumentumok bemutatták, hogy a nagyvállalatok hogyan kötnek privát adócsökkentő megállapodásokat.

Ami a FinCEN dokumentumokat különlegessé teszi, hogy nem csak néhány random cégecske, vagy esetleg ismertebb ember, hanem a világ legnagyobb bankjainak tudatos cselekedeteit dokumentálja és alapvetően rengetheti meg nem csak az ezekbe vetett bizalmat, de megkérdőjelezi az egyre szigorúbb és olykor már a fejlődést lassító, időnként egyenesen ellehetetlenítő pénzmosás ellenes törvények hatékonyságát.

2024-re készülhet el az EU kriptopénzeket szabályzó törvénycsomagja

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img