A norvég állam közvetve már bitcoinban tartja a nyugdíjasok pénzének egy részét

spot_img

Nemrégiben számoltunk be arról, hogy egy Nasdaq-on jegyzett cég bitcoinra váltotta készpénztartalékait. A MicroStrategy 425 millió dolláros befektetése olyan következményekkel járt, amelyekkel korábban senki sem számolt: a vállalat részvényesei kitetté váltak a bitcoin árfolyam-ingadozásának.

A MicroStrategy papírjait több nagy nevű befektetői csoport is birtokolja. Közéjük tartozik Norvégia híres nyugdíj alapja, az Oil Fund is. A norvég állam 1990 óta ebben az alapban helyezi letétbe az ország olajipara által termelt profitot, amit hosszú távú befektetésekben kamatoztatnak tovább. Az Oil Fund jelenleg 1000 milliárd dollárt meghaladó befektetéssel rendelkezik, az ő tulajdonukban van az összes globális tőzsdei részvény 1.4%-a.

Az Oil Fund a MicroStrategy utolsó nyilvános pénzügyi jelentése szerint 1.51% nagyságú tulajdonrésszel rendelkezik a vállalatban, ami arányaiban 577.58 BTC-s (~ 5 millió dolláros) kitettségnek felel meg.

Bár egy ország számára ez egy elhanyagolhatóan kicsi összeg, mégis azért lehet fontos, mert a Bitcoin befektetés végrehajtása előtt, a MicroStrategy-nek a többségi részvénytulajdonosok támogatását kellett kérnie a vásárlás végrehjatásához. Az Oil Fund egyike a legnagyobb befektetőiknek, ezért alighanem az ő szavazatukra is szükség volt a tranzakció előtt. Mivel egy állami tulajdonú alapról van szó, elképzelhető, hogy a döntéshozók hozzájárulása egyfajta nyitottságot jelez az ország részéről és ez a hozzáállás a jövőben talán a Bitcoinnal kapcsolatban meghozott jogszabályaikban is megnyilvánulhat.

Az Oil Fund-on kívül ugyancsak említésre méltó a fenti képen feltüntetett másik két főrészvényes, a Blackrock és a Vanguard is. Mind a kettő egy több ezer milliárd dollárnyi érték felett őrködő vagyonalap, illetve tanácsadó cég, amiknek szintén támogatniuk kellett a MicroStrategy bitcoin befektetéssel kapcsolatos döntését.

A hétköznapi emberek eladják, a gazdag befektetők felhalmozzák a bitcoint

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img