FileCoin: októberben piacra lép a legsikeresebb ICO

spot_img

A FileCoin ICO-jára 2017 augusztusában került sor. A vásár alig harminc percig tartott, a csapat ennyi idő alatt gyűjtötte össze a fejlesztésre szánt 205 millió dollárt. Ehhez még hozzájött további 50 millió, amit magánbefektetői körök dobtak össze nekik. Náluk több pénzt (4 milliárd dollárt) csak az EOS zsákolt be az ’17-es ICO mánia során, viszont az ő értékesítésük 12 hónapon keresztül zajlott és számos más tényező is hozzájárult a kiemelkedő eredményéhez.

A Filecoin munkálatai igencsak elhúzódtak, az indulást többször is elhalasztották, ám egy vasárnapi bejelentés alapján már nem kell sokáig várnunk a kilövésre, amire 2020. október 19-23. között kerülhet sor.

A FileCoin egy decentralizált tárhely szolgáltatás, ami főleg a tartalmakat erősen cenzúrázó Kínában alakított ki magának erős rajongói bázist. A fejlesztés ideje alatt több ezer helyi fejlesztő és hardware gyártók tucatjai dolgoztak a projekt megvalósulásán.

A végső próbaüzemhez (Space Race) világszerte 400 bányász csatlakozott, akik 325 pebibyte tárhelyet biztosítottak a teszteléshez, de a fő hálózat indulásával bárki előtt megnyílik majd a lehetőség, hogy a nem használt tárhely kapacitását másoknak felajánlva Filecoint bányászhasson magának. (Igaz, ehhez egy komolyabb masinára is szüksége lesz.)

Ezt a táblát azok számára tettem be, akik hozzám hasonlóan ebben a hivatalos bejelentésben hallották először a pebibyte kifejezést. A PiB nem más, mint a petabye kettes számrendszerben kifejezett megfelelője. A hivatalos közleményben említett 325 pebibyte-os teszt hálózat 90 millió Full HD (1080p) film tárolására lenne alkalmas.

Hogy a FileCoin milyen árfolyamon juthat el a piacokra, azt egyelőre még nem lehet tudni. A tokenek maximális darabszámát 2 milliárdban határozták meg.

  • Az 50 millió dolláros privát értékesítés során 1 FIL ára 0.75 cent volt.
  • A 205 milliós nyilvános ICO során az ár 1 dollárról indult, de minden 40 milliónyi befolyt összeg után, további 1 dollárral növekedett, tehát voltak, akik 5 dollárt is hajlandóak voltak kifizetni érte.

A teszt hálózat működése során 3.5 millió FIL-t osztottak szét a korai résztvevők között. A tokenek kibocsátási rátájára tekintve azt láthatjuk, hogy az első hónapokban még csak nagyon kevés coin lesz forgalomban, de ez gyorsan fog növekedni és a 6-12. hónap környékére már várhatóan eléri a félmilliárd FIL-t. Ennek nagyobb részét nem a bányászati jutalmak (kék), hanem a korai befektetők és a fejlesztői csapat felszabaduló tokenjei fogják kitenni, akik valószínűleg a 3 éves várakozás után levesznek majd némi profitot az asztalról.

Összességében elképzelhető, hogy a FileCoin a Polkadothoz hasonlóan a TOP 10 kripto között fog nyitni, ám a kezdeti magas árfolyamot elinflálhatja a gyorsuló kibocsátás. Véleményem szerint az első napokban még nem lesz érdemes hosszabb távon elköteleződni a FIL mellett, maximum csak az indulás által keltett hype hullámot meglovagolni és azután kivárni, hogy a piac hogyan árazza be a projektet.

Polkadot (DOT): a piros pöttyös az igazi?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img