Anonim tranzakciók névvel, címmel, telefonszámmal

spot_img

Érdekes bejelentést tett közzé a Gemini, új blogbejegyzésük szerint ugyanis engedélyezték a tőzsdéről kimenő anonim ZEC tranzakciókat.

.A Zcash kétféle tárca címmel és ezáltal küldési móddal rendelkezik.

  • A T-címek (transparent) nyilvánosak, az ezek között végrehajtott utalások a blokkláncon bárki által nyomonkövethetőek.
  • A Z-címek (shielded) esetében különböző eljárások biztosítják, hogy ne, vagy csak nagyon nehezen lehessen megfigyelni az ilyen tranzakciókat.

A Zcash alapesetben minden utalást transzparensként kezel és a felhasználóknak egy külön beállítással kell kérniük, hogy anonim módon továbbíthassák a pénzüket. Ez egy biztonsági kockázatot jelent, ugyanis ha valaki egy T-utalással küld pénzt egy Z-címre, akkor a tranzakciók láncolata akár egy centralizált váltóig is visszafejthetővé válik, ahol fény derülhet az illető személyazonosságára.

A nyár folyamán egy közösségi médiás felhasználó 100 dollárt ajánlott fel annak, aki képes visszafejteni a titkosított Zcash utalását és alig 1 napra volt szükség ahhoz, hogy valaki ezt tényleg megtegye.

Did we just see ZCash get cracked? Twitter user traced a ZCash Shielded Transaction back to it’s T-address. In other words the Zero Knowledge Proofs have been defeated. from CryptoCurrency

A Gemini (és talán más tőzdék is) tehát lehetővé fogja tenni, hogy felhasználóik anonim utalásokat is végrehajthassanak, ennek azonban túl sok értelme nincs, hiszen a váltónak a jogszabályok értelmében nem csak rögzítenie kell a saját felhasználóinak személyes adatait (KYC), de ha kérik, át is kell azokat adnia a hatóságoknak.

Jelenleg az összes ZCash utalás nagyjából 20-25%-át teszik ki az anonim tranzakciók, a felhasználók többsége tehát nem szokott élni ezzel a lehetőséggel. Ez szintén problémát jelent, hiszen ha valaki az anonim tranzakciókat favorizáló kisebbségbe tartozik, azzal már eleve gyanússá válhat egy esetleges megfigyelők előtt. A Zcash fejlesztők körében régóta viták tárgyát képezi, hogy minden utalást alapértelmezetként privátként kezeljenek, ezzel ugyanakkor azt kockáztatnák, hogy kitiltanák őket a legtöbb szabályozott váltóról, ami a Monero esetében már több alkalommal is megtörtént.

Német pénzügyminisztérium: a Monero veszélyesebb a Bitcoinnál

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img