Ethereum 2.0: már majdnem kilőtték, de akadozott a gyújtás

spot_img

Az Ethereum 2.0 éles indulására novemberben számíthatunk, ám addig még számos tennivaló vár a fejlesztőkre. Sajnos tegnap egy kisebb bukkanó állta útjukat, ugyanis elég felemásra sikerült egy fontosnak tartott teszt folyamat.

A jelenleg futó legnagyobb Ethereum 2.0 teszt hálózat a Medalla, azonban a napokban egy másik lánc elindítását is bejelentették, aminek a célja magának a 2.0 indulásának az ismételt ellenőrzése lett volna.

A Spadina névre keresztelt blokklánc már több módosítást is tartalmazott a Medallahoz képest, gyakorlatilag egy az egyben az Ethereum 2.0-nak felelt meg, csak egyelőre még teszt környezetben. A Spadina a tervek szerint az indulását követően mindössze 3 napig működött volna, hogy a Genezis Blokk létrehozását, az első staking node-ok indulását, valamint az ethereum depositok folyamatát ellenőrizhessék vele. A sikeres próbához 16 384 node-ra és 524 000 letétbe helyezett ETH tokenre lett volna szükség, ezt azonban nem sikerült elérni.

Mint kiderült, a Spadinához minden résztvevőnek ugyanazzal a naprakész kliens programmal kellett volna csatlakoznia, ám többen is más változatokkal próbálkoztak, ami megnehezítette a tesztelést. Emellett egyéb hibákra is fény derült, például a tranzakciókat véglegesítő eljárás (finalization) során. Ha az éles hálózaton ez nem működne megfelelően, akkor a rendszer azt csalási kísérletként is értelmezhetné és az ETH tokenjeik elvételével büntethetné meg a stake-előket (slashing).

A problémák ellenére néhány óra alatt sikerült valamennyire gatyába rázni a teszt netet, bár ezt a jelen formájában már semmi esetre sem fogják sikerként elkönyvelni. A következő indítási próbára október 5-én kerülhet sor a Zinken kódnevű hálózaton. Egy tegnapi sikeres rajt némi szimbolikus jelentőséggel bírt volna, mert a fejlesztők akkor már szeptemberben elmondhatták volna, hogy az ETH 2 lényegében készen áll az indulásra, erre azonban most néhány napot még várniuk kell.

“A résztvevőket arra kérjük, hogy ez alkalommal vegyék kicsit komolyabban a Genesis tesztelését. Az azt megelőző 24 órában figyeljenek oda az ezzel kapcsolatos bejelentésekre és csak a megfelelő kliensekkel tegyenek kísérletet a csatalkozásra. Végezzék el a szükséges frissítéseket, ha szükséges.” – kérte a munkálatokat koordináló Danny Ryan.

Ethereum Medalla: kezdetét vette az utolsó teszt

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img