Vajon mire használta a lopott áramot a VII. kerületi DK képviselője?

spot_img

Három okból terjedhet futótűzszerűen egy hír, ha állítólagos bűncselekményről vagy politikai botrányról van szó, vagy ha helyben történt valami rendkívüli. Azonban még Magyarországon is ritka mindhárom tényező együttállása, ha pedig a dolog még meg is van fűszerezve némi technológiai innovációval, az külön öröm az újságírónak. Rendőrök jelentek meg a hetedik kerületi önkormányzatnál, áramlopás gyanújával nyomoznak.

Bajkai István fideszes politikus a Telex kérdésére elmondta, hogy a DK azóta lemondott képviselője, Borka-Szász Tamás az irodájában bitcoin bányászattal foglalkozott, a rendőrök több számítógépet lefoglaltak.

Azt sajnos nem tudtuk meg, hogy pontosan milyen bányagépekről van szó, ám a Bitcoin rendszerét elég akár csupán felületesen ismernünk ahhoz, hogy tudjuk, ma már csak ASIC gépekkel érdemes nekikezdenünk a munkának. Ezek azonban nem csupán sokat fogyasztanak, de hangosak és még jelentősebb mennyiségű hőt is termelnek, így kissé furcsa, hogy egy belvárosi, sokak által használt irodában miként üzemeltek a gépek.

Bár lehet, hogy a zaj és hő eredetét firtató képviselőtársaknak Borka-Szász következetesen azt mondta, hogy egy egészen különleges kávégépről van szó.

Mindenesetre megnéztük, hogy hol jelent meg a Telexről induló hír, kevésbé meglepő módon a HVG, a 444, a 24.hu, Hirado.hu és egy sor további lap is foglalkozik a témával, folyamatosan frissítve anyagaikat. Szinte minden politkai párt reagált a történtekre, a FIDESZ például így:

“Az erzsébetvárosiak sajnos ismét megtapasztalták, hogy a baloldal Erzsébetvárosba nem önkormányzatot vezetni, hanem lopni jár. Bízunk abban, hogy a hatóságok a bűncselekmény minden szálát és érintettjét felderítik és bíróság elé állítják.”

Utánajártunk annak is, hogy vajon mi vehette rá Borka-Szászt, hogy bitcoint bányásszon, az egyértelmű haszonszerzésen túl, és feltéve természetesen, hogy valóban így tett. A róla szóló Wikipédia szócikkből megtudtuk, hogy komoly képzettséggel rendelkezik, hiszen a Szegedi Tudományegyetemen:

  • 1996-ban közgazdasági programozó matematikus,
  • 1999-ben pénzügy-informatika szakon közgazdász diplomát szerzett.

Márpedig ezeket az ismereteket maga Satoshi is megirigyelné! Ilyen tudással az ember fejében a kriptopénzek mibenlétét és működését átlátni gyerekjáték, napnál világosabb, hogy már csak egy kis ingyen áramra van szükség, hogy mesés profitot realizálhassunk.

Külön érdekesség, hogy a Wikipédia szócikk már tartalmazza a tegnapi, vagyis alig fél nappal ezelőtti esetet, a lemondása tényét is.

Az azonban rejtély, hogy a józan észtől eltekintve hogy nem látta át, hogy az áramlopás előbb vagy utóbb valakinek fel fog tűnni, különösen annak fényében, hogy életrajza szerint közbeszerzési tanácsadóként is dolgozott. Mindezek alapján vagy arról van szó, hogy egy magasan képzett, tapasztalt, intelligens ember irdatlan nagy hülyeséget csinált, vagy egy nagyon szofisztikált és kissé nyakatekert, politikai célú lejáratásról van szó.

Előbbi eshetőségre számos példa van világszerte, utóbbi azonban kissé valószerűtlen. A történet tanulsága mindenesetre az, hogy ha kriptopénz bányászattal szeretnénk foglalkozni, akkor csak egy-két röpke évtizedet kell politikai karrierünk építésével eltöltenünk, máris adott az önkormányzati iroda, ahol jó sok áram van. Hogy megéri-e, az persze más kérdés.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img