Pénzmosás és adócsalás miatt nyomoznak az egyik legismertebb Bitcoin szkeptikus után

spot_img

Peter Schiff az egyik legismertebb Bitcoin szkeptikus. Az eddig leginkább az arany befektetéseiről ismert üzletember szinte a kezdetek óta ágál a BTC ellen, mivel az szerinte semmilyen mögöttes értékkel nem rendelkezik és csak a spekulánsok, illetve a bűnözői körök játékszere.

17 dolláros árfolyam óta a Bitcoin ellen

Schiff tegnap az ausztrál 60 minutes oknyomozó televíziós műsor egyik főszereplőjévé vált. Az adásból irónikus módon kiderült, hogy ő az alapítója és társtulajdonosa annak a puerto ricói offshore banknak, ami ellen jelenleg 5 ország hatóságai is nyomoznak. Az ausztrál, brit, amerikai, kanadai és holland felügyelő szervek (közös nevükön J5-ök) képviselője szerint alapos okuk van feltételezni, hogy az Euro Pacific bank az adóelkerülés és a pénzmosás melegágya.

Schiff az elmúlt években számtalan alkalommal elmondta, hogy mennyire nem hisz az adózásban. Egy népszerű amerikai műsorvezető, Joe Rogan podcastjában például így nyilatkozott:

“Megduplázhatod a jövedelmed ha offshore bankokat használsz, mert így nem kell megosztanod a nyereséged az állammal.”

Az Euro Pacificre egy két évvel ezelőtti adatszivárgás után figyeltek fel az ausztrál hatóságok. A birtokukba jutott információkból kiderült, hogy több száz ausztrál nyitott számlát a pénzintézetnél, amit annak ügynökei az adóelkerülés lehetőségével reklámoznak. Erre az adásban egy konkrét példát is bemutattak.

Interjú egy ügynökkel

Az Euro Pacific ügyfelei között ott van ausztrália egyik legismertebb adócsalója, akit 100 millió dolláros nagyságrendű pénzmosással vádolnak. Érdekesség, hogy a világ egyik legnagyobb aranybányája, a szintén ausztrál Perth Mint-et is megtalálták az EP ügyfelei között.

A 60 minutes-nek nyilatkozva egy nyomozó elmondta, hogy amint valakinek a pénze átlép egy országhatárt, a hatóságoknak több hétbe, vagy akár hónapba is beletelhet, amíg megszerzik az utalások követéséhez szükséges engedélyeket. Ismertették azt is, hogy az offshore pénzmosodák általában az alábbi séma szerint működnek.

Aki el akarja kerülni az adófizetést, annak keresnie kell egy ügynököt, aki rendszerint egy ügyvéd, vagy könyvelő. Ez az ügynök segít létrehozni egy offshore helyre bejegyzett céget, majd egy másik offshore térségben bankszámlát is nyit a cég számára. A hivatalos papírokon csak és kizárólag az ügynök aláírása szerepel, így ha egy pénz útját követő és több határon átívelő nyomozás végül el is jutna ezekig, a valós megbízó kilétére az esetek többségében nem derülhet fény.

Ezek az ügynökök ezt a tevékenységet teljesen legális formában végzik, az offshore adóparadicsomok szemszögéből nézve ők csak tanácsot adnak és eljárnak valakinek a nevében, aki ott helyben megkereste őket.

Az Euro Pacific nem fizet kamatokat és csak kiemelkedően magas jutalékokért cserébe hajtja végre a tranzakciókat, az ügyfelek azonosítását viszont nem erőlteti. A nemzetközi hatóságok jelentős erőforrásokat áldoztak a bank tulajdonosainak és ügyfeleinek felderítésére. Ez az úgynevezett Atlantisz hadművelet, amiről a tegnapi oknyomozó adást is elnevezték. Az ausztrál adóhivatal az Euro Pacific-et elsődleges felderítendő célpontként (Priority Target) tartja nyilván.

Amikor Schiffet szembesítették a vádakkal, dühösen reagált és otthagyta a riportereket. A párbeszéd talán legtöbbet mondó része az volt, amikor megkérdezték, hogy hogyan lehet az, hogy a legismertebb ausztrál adócsaló is számlát nyitott náluk. Ennek zanzásított összefoglalója:

  • Műsorvezető: Ha ez megtörténhetett akkor az azt jelenti, hogy a bank nem veszi komolyan az ügyfélazonosítással kapcsolatos jogszabályokat.
  • Schiff: Ön ezt honnan tudja? Talán próbált számlát nyitni a banknál?
  • Műsorvezető: Igen és az ügynök akivel beszéltünk azzal bíztatott, hogy milyen könnyen és veszélyek nélkül tudjuk majd eltitkolni az adónkat.
  • Schiff: Az ügynökök szabadúszók, nem a bank alkalmazásában állnak. Egyébként sem foglalkozok a napi ügyekkel, nem ismerem részletesen az ügyfélazonosítás menetét, erről nem tudok nyilatkozni.

Bár tovább kérdezgették, Schiff nem sokkal később felállt és otthagyta az interjút. Az adás végén a műsorvezető elmondta, hogy a J5 jelenleg is nagy erőkkel nyomoz az Euro Pacific után, a Perth Mint aranybánya pedig jelezte feléjük, hogy két héten belül megszüntetik a náluk számlájukat.

Szülinapi akció a CoinCashnél: vásárold meg a legnépszerűbb DeFi-tokeneket, 3% extra jóváírással >>

Magyarország legszélesebb DeFi token kínálatával ünnepli születésnapját a három éves CoinCash

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img