Altokból bitcoinba folyik a tőke

spot_img

Ismét 12 000 felett a BTC, nagy kérdés persze, hogy meddig lesz képes tartani az értékét. Ahogy mindig, most is reális, sőt, valószínű a korrekció, a következő napok, hetek során eldől. Az mindenesetre biztos, hogy miközben a vezető kriptopénz szárnyal, legalábbis kézzelfogható emelkedést mutat, az altok esnek, legjobb esetben is stagnálnak. Mutatjuk miért.

Ahogy arra a Forbes remek összefoglalója is rámutat, az ETH például kilencedik napja esik, pedig a piac egyik legfontosabb, legeredményesebb altjáról van szó, azt várnánk, hogy ha a BTC emelkedik, akkor ez a kriptopénz sem maradhat el mögötte. Három folyamat magyarázhatja a jelenséget:

  • Az altokon realizált profitot az emelkedő bitcoinba teszik a befektetők.
  • A bitcoin a technikai elemzés alapján is jó formában van, ez még vonzóbbá teszi.
  • Előbbiekkel összefüggésben a bitcoin piaci részesedése nő, erősítve fentieket.

Ráadásul a korábbi évek során “csak” az altok jelentették a fenti folyamat motorját, most azonban megjelent a DeFi részterülete is, az itt elért nyereség is jó eséllyel bitcoinban köt ki, feltéve, hogy a nagy öreg jól teljesít, és most úgy tűnik igazán jól teljesít. Egyáltalán nem meglepő módon biztonságra törekednek az emberek, az óriási volatilitással, rengeteg bizonytalansággal terhelt piacon még mindig a bitcoin nyújtja a legnagyobb nyugalmat.

Mindezeket tovább erősítik a futures lehetőségek, illetve a gyengélkedő USD, hiszen ha a világ tartalék valutájának is tartott dollár nincs jó passzban, akkor hagyományosan erősödnek az olyan értékállónak gondolt eszközök, mint az arany. Az arany mellé egyre inkább felkerül a bitcoin a befektetők fejében, mint hasonlóan jó megoldás gyenge dollár esetére. Az persze nem valószínű, hogy ezek a hatások elegendőek lehetnek az egymillió dolláros árfolyam eléréséhez.

Mindez remekül hangzik, azonban ahogy említettük, a -jelentős- korrekció lehetősége mindig benne van a levegőben, meglátjuk, most miként alakul a piac.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img