Filecoint bányászni nem olcsó mulatság

spot_img

A 250 milliós ICO után 3 évig fejlesztett Filecoin egy decentralizált tárhely szolgáltatás, ami készítőinek reményei szerint idővel akár a Google és Amazon felhőivel is felveheti a versenyt. Az ambiciózus célok elérésre időre lenne szükség, a várakozás azonban óriási terhet róhat a FIL korai támogatói számára, akik közül többen már az indulást követő első napokban hangot adtak kétségeiknek.

A Filecoin tárhely szolgáltatói a bányászok, akiknek komoly befektetésre volt szükségük ahhoz, hogy csatlakozhassanak a hálózathoz. Az egyik Top 10-be tartozó FIL mining pool, a 6Block például az alábbi képen látható konfigurációkkal üzemel. Az összeállítás 3 szerverből áll. Ezek közül kettő a számításokat, egy pedig a tényleges adattárolást végzi. A géppel biztosítható maximális tárhely (24*14) 336 TB.

Egy ilyen masina ára a hozzátartozó kiegészítő szolgáltatásoktól függően (hosting, karbantartás, stb.) 20 000 – 40 000 dollár között mozog. Becslések szerint a jelenleg legnagyobb bányász csoport 16 millió dollár értékű hardverrel kezdhette meg a működését, a teljes hálózatot üzemeltető számítógépek összértéke pedig a pesszimista számítások szerint is elérheti a 240 millió dollárt.

A fentiek alapján elmondható, hogy a Filecoin közössége jelentős anyagi áldozatot hozott azért, hogy a kezdetektől támogathassa a célok elérését. A probléma, hogy mindez nem volt elég.

A Filecoin fejlesztőinek valahogy biztosítaniuk kellett, hogy a hozzájuk csatlakozó bányászok nem tűnjenek csak úgy el az egyik napról a másikra, mert ez azt jelentené, hogy a hozzájuk feltöltött adatok egyszerűen elvesznek a felhasználók számára. Mivel az ilyen esetek katasztrofális hatással lehetnének a projekt jövőbeni megítélésére, a gazdasági modell kialakítása során egy olyan rendszert hoztak létre, ami a hardveres kiadásaikon túl arra is kötelezi a tárhely szolgáltatókat, hogy bizonyos mennyiségű FIL tokent stake-eljenek. Ha egy bányász nem tesz eleget a vállalásainak, büntetésben részesül és amíg nem tér vissza, elkezdik visszavenni a tokenjeit.

A bányászoknak naponta 5 FIL tokent kell letétbe helyezniük minden egyes terrabájtnyi adat tárolása után, azonban az ugyanerre a tárhelyre eső megtérülés az első napokban csak alig 0.25-0.27 FIL volt. Ez azt jelentette, hogy aki szolgáltatni akart, az még a saját költségeinek is csak a töredékét tudta kitermelni, ezért FIL tokeneket kellett vásárolnia. Az indulás napján ezek árfolyama egyes tőzsdéken akár a 170 dollárt is elérhette, de még most is 30 dollár környékén mozog. (A 2017-es ICO ár a klülönböző fázisokban 75 cent és 5 dollár között mozgott.)

A bányász közösségen belül komoly felháborodást váltott ki, hogy az egyes esetekben több milliós kiadásaik után további nagy összegű vásárlásokat várnának el tőlük. A kriptós projektek általában nagyvonalúan szokták jutalmazni a korai felhasználóikat, ám a Filecoin esetében ez mintha éppen fordítva alakult volna.

A problémát leginkább a tokenek kibocsátási rátája okozza. Az első hónapokban csak rendkívül kevés FIL lesz forgalomban, a kevés coin iránti kereslet és spekuláció pedig magasabban tartották az árfolyamot, mint ami a bányagépek gazdaságos üzemeltetéséhez kellene.

A Filecoin kibocsátása 16 év alatt ér el a maximumra, az első hónapokban csak kevés coin lesz forgalomban

A fejlesztők mindezt ellensúlyozandó egy olyan technikai módosításról döntöttek, ami megemeli a bányászok által megszerezhető jutalmakat, akik az élesedést követően már képesek lehetnek a napi 5 FIL-es letétjeiket és 1 FIL hasznot is kitermelni. Hogy az új szisztéma mennyire válik majd be a gyakorlatban, az a következő napokban fog kiderülni, bevezetésére ma, vagy holnap lehet számítani. Vannak akik úgy vélik, hogy az új tokenek egy része a tőzsdéken fog kikötni, mert amíg továbbra is viszonylag magas a coin árfolyma, a bányászok igyekeznek majd eladással visszahozni valamennyit az eddig őket ért veszteségekből. Ez a FIL árának további esésével járhat.

Az biztos, hogy a rövid távon több tízezer dolláros kiadásra eső, napi pár (tíz)dolláros bevételnél akadnak jobb befektetési lehetőségek is a kripto piacon, de talán abban is egyet érthetünk, hogy végül majd nem ezek a spekulációk, hanem a hosszabb távon kibontakozó megoldások lesznek azok, amelyek ténylegesen előremozdíthatják az iparágat. A Filecoin által kínált tárhely szolgáltatás egyike lehet azon fejlesztéseknek, amelyek szélesebb körben is könnyen érthetővé és befogadhatóvá tehetik a decentralizált szolgáltatásokban rejlő lehetőségeket. Ezt a feltételezést támaszthatja alá az is, hogy éppen a cenzúrát gyakran alkalmazó Kínában lett a legerősebb a FIL közösségi bázisa.

Bízunk benne, hogy a Filecoin csapata végül sikeresen túllendül majd az indulás okozta nehézségeken és több éves munkájuk végül egy mainstream számára is elérhető és a versenyképes szolgáltatássá nőheti ki magát.

Szülinapi akció a CoinCashnél: vásárold meg a legnépszerűbb DeFi-tokeneket, 3% extra jóváírással >>

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img