PayPal Bitcoin: kripto is, meg nem is

spot_img

A PayPal tegnap jelentette be a hamarosan érkező kriptopénz támogatást. A közel 350 millió felhasználóval rendelkező szolgáltató érkezését rendkívül pozitívan fogadta a piac, a Bitcoin árfolyama két nap alatt közel 1500 dollárral emelkedett

Az elmúlt órákban több új információ is napvilágot látott a bejelentéssel kapcsolatban. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy a néhány hét múlva esedékes induláskor papíron a Bitcoin, Litecoin, Ethereum és Bitcoin Cash lesznek elérhetők a szolgáltatásban. Azért csak papíron, mert a másik fontos adalék, hogy aki itt vásárol, az egyelőre semmilyen kriptopénz felett nem fog rendelkezni.

A PayPal “kriptóit” csak megvásárolni és eladni lehet, vagy esetleg elkölteni egy paypalos fizetéseket támogató kereskedőnél. A személyes tranzakciók minden formában tiltva lesznek, a privát kulcsokhoz pedig kizárólag a vállalatnak lesz hozzáférése. Mindez azt jelenti, hogy a kriptopénzek PayPalról történő kiutalására az egyetlen lehetséges mód az lesz, ha az appon belül fiat pénzre váltjuk őket, majd kiutaljuk az értéküknek megfelelő összeget a bankszámlánkra és abból valahol máshol valós kriptopénzt vásárolunk magunknak.

Ez több szempontból is problémás lehet. Ha valaki például kezdőként a PayPalon vesz magának először Bitcoint, majd egy kis idő után úgy dönt, hogy már elég képzett ahhoz, hogy a saját tárcájában tárolja azt, akkor a ‘PayPal -> bankszámla -> Bitcoin vásárlás’ útvonal miatt könnyen lehet, hogy adózási kötelezettsége keletkezik. Ha a Bitcoin árfolyama éppen emelkedőben van, akkor a fiatra történő átváltás során keletkező árfolyamnyereségből bizony állam bácsinak is be kell fizetni az őt megillető részt, még akkor is, ha ebből a pénzből azonnal Bitcoint vásárolunk. Magyarországon egy ilyen transzfer után jelenleg 15%-os adót kell befizetni.

A szabályok persze idővel változhatnak és a hátrányok ellenére is a bejelentés összességében pozitívnak tekinthető, hiszen a PayPal segítségével potenciálisan 346 millió emberhez kerülhetnek majd közelebb a kriptopénzek, akik később dönthetnek úgy, hogy más, nagyobb szabdságot kínáló kriptós szolgáltatókat is kipróbálnak.

A hír nem csak a Bitcoinra, de a vállalat részvényeinek árfolyamára is pozitív hatással volt. A PYPL az elmúlt órákban újabb csúcsot ért el

A PayPal támogatása sokáig elérhetetlen álomnak, egyfajta Szent Grálnak tűnt a kriptós közösség számára, de 12 évvel a Bitcoin indulása után (még ha egyelőre kicsit faramuci módon is, de) ezt is kipipálhattuk. Sokan már azt találgatják, hogy vajon mi lehet az előttünk álló időszak következő nagy durranása. Bevezetés a világ legnagyobb tőzsdéire? Egy neves bank támogatása? Egy olyan top vállalat, mint mondjuk az Apple Bitcoin vásárlása? Esetleg egy nemzetállam bejelentése arról, hogy Bitcoin tartalékokkal rendelkezik?

Hogy ezek mindegyike őrültségnek hangzik? Talán. De tegnap délutánig sokan még a PayPal-ról is ezt gondolták.

Szülinapi akció a CoinCashnél: vásárold meg a legnépszerűbb DeFi-tokeneket, 3% extra jóváírással >>

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img