Az orosz rubel is elblokkláncosodhat

spot_img

Ahogy arról mi is rendszeresen beszámolunk, a világ -következő- gazdasági szuperhatalma, Kína ütemesen halad a jüan digitális változatának megjelentetése felé, olyannyira ütemesen, hogy már a tesztidőszak zajlik több tartományban. Más kérdés, hogy ennek a munkának és technológiának szinte semmi köze sincs Satoshi álmához, inkább a totális kontroll, mintsem a teljes szabadság eszköze lesz, de kicsire nem adunk. Felkészül Oroszország.

Az orosz központi bank vezetője, Elvira Nabiullina nemrég bejelentette, hogy a rubel digitális verziója, pontosabban a tesztidőszak még 2021 vége előtt elindulhat, majd összegyűjtik a visszajelzéseket, ha megvalósíthatónak tűnik, akkor akár egy teljeskörű verziónak is nekifuthatnak. Az nem derült ki, hogy összefüggésben áll-e a döntésük azzal, hogy az USA is hasonló fejlesztések lehetőségét vizsgálja.

Kína: senki sem cserélheti le a jüant

Ha minden jól megy, akkor egy újabb, szűk körű felhasználói időszak jöhet, ha minden igaz már “élesben”, ha ez is jól sikerül, akkor jelenhetne meg az új fizetőeszköz a gazdaság egészében. Azt azonban már most hangsúlyozta a szakember, hogy olyan típusú anonimitás, mint a készpénz esetében nem lesz az új rendszerben, az adatbiztonság azonban természetesen fontos szempont a fejlesztés során.

A központi bankok 70%-a tervez saját digitális pénzt

Azt is hozzátette, hogy ez a fejlesztés jól illeszkedik a digitalizáció általános folyamatába, de természetesen -lassú- transzformációra van szükség az elszámolási rendszerekben.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img