Kötelező adatszolgáltatást vezethetnek be a 250 dollárt meghaladó tranzakciók után

spot_img

Az Egyesült Államokban 1995 óta van életben az a jogszabály, ami kötelezővé teszi a 3000 dollárt meghaladó, az országba be, vagy onnan kimenő tranzakciókban résztvevő felek adatainak rögzítését. A hatóságok ezt a limitet most nem csak 250 dollárra csökkentenék, de a digitális valutákra is kiterjesztenék. Az indoklás szerint a módosításra azért lenne szükség, mert a “potencionálisan tiltott tranzakciókat” lebonyolítók kisebb összegek küldésével próbálhatják meg kijátszani a törvényeket.

A változtatás a bevezetése esetén nem csak a bankokat és a hagyományos vállalkozásokat, hanem a globális piacot kiszolgáló kripto szolgáltatókat is érinteni fogja, így például a tőzsdéket (Kraken, Coinbase, Gemini), a kamatozó szolgáltatást nyújtó platformokat (BlockFi), a tárca szolgáltatókat (Blockchain.com), a terület felé éppen most nyitó PayPal-t és a világon mindenki mást is, aki ezekkel bármiféle tranzakciós kapcsolatban áll.

A javaslat sok kérdést vethet fel a felhasználók személyes adatainak (KYC) kezelésével kapcsolatban, ugyanis az indítvány szerint a tranzakcióban érintett oldalaknak (például a tőzsdéknek) folyamatosan egyeztetniük kellene és ki kellene cserélniük a tranzakcióban résztvevő felekről meglévő információikat. Ez azt jelenti, hogy egy kereskedő adatai akár olyan szolgáltatókhoz is eljuthatnak, ahová ő egyébként sohasem regisztrált és nem vette igénybe a szolgáltatásait sem és ehhez már az is elegendő lehet, ha egy másik oldalt használó barátja pénzt küldene a számlájára.

Az elmúlt években több alkalommal is beszámoltunk arról, hogy hackelés, vagy technikai hibák következtében felhasználói adatok szivárogtak ki ismertebb kriptós szolgáltatóktól. Ezek megismétlődése a bevezetni kívánt új rendszerben sokkal komolyabb következményekkel járna, hiszen az oldalak nagyságrendekkel több információt tárolnának a vonatkozó adatbázisaikban.

Az amerikai törvények értelmében a javaslatot 30 napig bárki kommentálhatja az azt közzétevő kormányzati honlapon, az életbelépésről pedig ezt követően dönthetnek majd az illetékes hatóságok. Érdekesség, hogy az eredeti törvény 1995-ös életbelépése óta az amerikai dollár vásárlóértéke több, mint 70%-kal gyengült.

Amiért 1995-ben még csak 250 dollárt kellett kifizetni, azért ma már 426 dollárt kérnek.

A CoinCash ügyfelei 300 000 Ft-ig személyes adatok megadása nélkül, pusztán egy telefonszám megadásával vásárolhatnak maguknak a váltó által támogatott 57 kriptopénzből. >>

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img