14 500 dolcsi és 65%-os dominancia felett a Bitcoin

spot_img

Az optimista várakozásoknak megfelelően teljesített a Bitcoin az elmúlt néhány hétben: a cikk megírásakor az árfolyam már 14 700 dollárnál jár. Ezzel a BTC már maga mögött tudta a tavalyi csúcsot (2020 júniusában 14 000-ig tartott a menetelés) és a mindenkori csúcstól jelenleg 37%-al van lemaradva.

BTC/USDT, heti grafikon

Technikailag a grafikon elég bullish, ha az alábbi, március óta növekvő csatornában gondolkodunk. Két nagyobb ellenálláson is túl van az árfolyam, az egyiket a csatorna felső vonala adta, a másikat pedig az említett tavalyi csúcs. Érdemes lesz figyelni a kitörés alakulását, de ha visszaesik a felső vonalra, vagy a csatorna középvonalára, akkor sem kell pánikba esni. A 33 napos mozgóátlag is jól fogta az árfolyamot ezidáig és a növekedés most sokkal lassabbnak és organikusabbnak látszik, mint az előző alkalmakkor ezen az árszinten.

A dominancia tekintetében a BTC még mindig uralja a kripto piacot. Itt is ugyanazt látjuk: június óta a legmagasabb szinten van és az elmúlt egy hónapban ment a legnagyobbat: 58%-ról 65%-ra emelkedett.

Mivel a Google Trends-ben nem látszik, hogy nagyobb érdeklődés volna a Bitcoin vásárlása iránt, felmerül a kérdés, hogy honnan jön a pénz a piacra? A különböző elméletek főleg a nagyobb befektetők beszállásával indokolják az emelkedéseket:

  • Múltkor a MicroStrategy részvénytársaság 425 millió dollárnyi BTC vásárlását jelentette be, ami valószínűleg gradulásian, lassabban történik meg.
  • A Jack Dorsey-féle Square nemrég 50 millió dolláros BTC vásárlást jelentett be.
  • Egy év eleji felmérés eredménye alapján az intézményes befektetők 36%-a tart Bitcoint portfóliójában, ráadásul 26%-uk tervezi, hogy tovább növeli kitettségét.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img