100 millió dollárt bukott a Bitcoinon, mert idegesítette a grafikon

spot_img

A SoftBank egy japán székhelyű multinacionális vállalatcsoport, ami befektetői körökben leginkább a technológiai és energiaipari befektetéseiről ismert. A konglomerátum tulajdonában lévő Vision Fund a világ legnagyobb tech-fókuszú befektetési alapja, ami több, mint 100 milliárd dollár értékű tőkét kezel. A SoftBank a világ 36. és a Toyota utána Japán 2. legnagyobb cége.

A SoftBank alapítója és vezetője, Masayoshi Son (képünkön) egy néhány nappal ezelőtti rendezvényen nyilatkozott arról, hogy 2017 második felében egy ismerőse tanácsára döntött úgy, hogy Bitcoinba fekteti szermélyes vagyonának 1%-át. Az ő esetében ez 200 millió dollárt jelentett.

Son a saját bevallása szerint minden nap 5 percet töltött azzal, hogy a Bitcoin árfolyamának mozgását figyelje, ám annak ingadozásai annyira felzaklatták, hogy egy idő után emiatt már képtelen volt más elfoglaltságaira fókuszálni. Az igazgató végül 2018-ban úgy döntött, hogy nyugalmának megőrzése érdekében eladja kriptovalutáit, de a 20 000 dolláros emelkedése után éppen korrigáló BTC-n végül 50 millió dolláros veszteséget volt kénytelen elkönyvelni.

A Bitcoin árfolyamának alakulása 2017-től napjainkig

Ennél sokkal nagyobb mínuszról számol be az a cikk, ami még tavaly próbálta meg feltárni, az akkor még csak pletyka szinten emlegetett eset hátterét. A Wall Street Journal egy belső forrásra hivatkozva végül arra jutott, hogy Son valójában 130 millió dollárt bukhatott ezen az üzleten.

A SoftBank vezetője nem csak a BTC-ről, de más balul elsült befektetéseiről is beszélt. Megemlítette például a jelenleg 1500 milliárd dolláros piaci részesedéssel rendelkező Amazon esetét, amiben akkor szerezhetett volna 100 millió dollár értékű üzleti részesedést, amikor az még csak 350 millió dollárt ért. Az ügylet azért hiúsult meg, mert néhány százalékkal több részvényt próbált meg kialkudni magának, amibe az online kereskedelmi óriást alapító Jeff Bezos nem egyezett bele. Ha Son akkor nem köti az ebet a karóhoz, az mára több, mint 4000-szeres megtérülést jelentett volna a SoftBank számára.

“Hatalmas hülyeséget csináltam.” – foglalta össze a történteket.

Son ugyanakkor tanult a hibájából. A kínai Amazonnak tekintett Alibaba indulásakor már rögtön 20 millió dollárral támogatta a céget, amit később további 80 millió dollárnyi befektetéssel egészített ki. Az ezekért cserébe kapott részvények értéke mára meghaladta a 100 milliárd dollárt.

Habár a SoftBank vezetője a Bitcoinjainak eladása óta nem hisz a kriptovaluta jövőjében, a világ gazdasági elitjének más tagjai meg vannak győződve arról, hogy az akár majd az arany helyét is átveheti.

BlackRock: a világ legnagyobb befektetési alapjának egyik vezetője szerint a Bitcoin marad és átveheti az arany helyét

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img