FTX: margin a spot tőzsdén is

spot_img

Ma megjelent a margin kereskedés lehetősége az FTX spot tőzsdéjén is – néhány érdekes csavarral és kényelmi funkcióval.

Spot tőzsdén margin bevezetést már láttunk, a nagyobbak közül tavaly a Binance-en jelent meg. Ott kézzel lehet kölcsönt felvenni, amiért megkapjuk az adott kriptopénzt, majd azzal nyithatunk egy tradet, lezárás után pedig vissza kell adnunk. Közben persze megy az idő, óránként fizetjük rá a kamatot.

Az FTX is hasonlóan működik mától, azzal a változtatással, hogy amit tudtak az Alamédás fiúk, azt automatizálták. Pont azért, hogy ne kelljen a Binance-hez hasonló módon kézzel kezelnünk ha nem szeretnénk. Bár ezzel együtt néhány félreértésre is okot adhat az új margin lehetőség.

Tisztázzuk tehát:

A spot margin lehetőséget először is be kell kapcsolnunk, ha szeretnénk kipróbálni. A profil ikonod alatti menüben a Settings részen ezt könnyen elvégezheted az Enable Spot Margin Trading gombra kattintva.

Onnantól kezdve, hogy bekapcsoltuk, a spot tőzsdén is nyithatunk nagyobb pozíciót, mint amit a valós tőkénk megengedne. Ezt a rendszer úgy kezeli le, hogy a  fennmaradó plusz részre automatikusan felvesz nekünk kölcsönt.

Ez a felvett kölcsön bár automatikusan működik, teljes mértékben a mi irányításunk alatt marad. Az FTX – és itt kezdődik az újításuk, – egész egyszerűen a számlád teljes egyenlegéhez számolja hozzá a felvett és a kölcsönadott kriptót is.

Ha teszem azt felvettél 5 ETH kölcsönt, majd megnézed a Wallet részt, látni fogod, hogy -5 ETH-t írtak be az egyenlegedbe. Ha ezt ki szeretnéd egyenlíteni, akkor kénytelen leszel az adott dollárértékben vásárolni ETH-t.

Olyannira az egyenlegedhez tartoznak a kölcsönök, hogy a spot margin trading bekapcsolása után még a kiutalás (withdrawal) lehetőségbe is beépítették. Például: ha nincs a számládon LINK, de a szokásos helyen, a walletodban megnyomod a LINK melletti ‘Withdrawal’ gombot, akkor is ki tudsz utalni LINK-et, mert az FTX kölcsön vesz neked. Természetesen ehhez szükséged lesz fedezetre is a számládon.

Kölcsön venni szinte bármelyik spot eszközből tudsz, de kiutalás fícsör már csak egy részükre érvényes.

Ha bekapcsolod a margin tradinget, mindig figyelj arra, hogy éppen a spot vagy a futures piacon kereskedsz: egy kicsit zavarba ejtő lehet, ha összetéveszted és spoton nyitsz nagyobb pozíciót, majd az egyenlegeden egy nagy mínuszt fogsz látni.

Ezentúl nem csak kölcsön vehetsz, de kölcsön is adhatsz az FTX-en. A margin lending keretében te is kereshetsz egy kis kamatot, ha sikeresen vevőre talál az ajánlatod. A kamatokat APR-ben, vagyis éves kamathozamban állapítják meg:

A hitel paramétereit kézzel állíthatod be, így alálicitálhatsz a piacnak azért, hogy gyorsabban találj valakit, aki felveszi tőled és margin kereskedésre használja azt. A törlesztést itt is óránként kapod meg. Ha már felvették tőled a hitelt, de valamiért mégis kukáznád az egész dealt, kénytelen leszel 6 órát várni, mielőtt újra hozzáférsz a pénzedhez.

Az FTX egyébként minden kamatfizetésből 20%-ot megtart. Ezen kívül csak a szokásos trading jutalékok érvényesek.

Ha ez az egész túl bonyolultnak tűnik, akkor érdemesebb be sem kapcsolni a spot margin lehetőséget. Kikapcsolni már csak úgy tudod, ha minden kölcsönfelvételt visszafizettél.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img