Binance: elindult az egyklikkes ETH 2 staking

spot_img

Tegnap elindult az Ethereum 2.0 blokklánca. A Beacon Chain néven futó hálózat a megújulás nulladik fázisát jelenti és egyelőre csak a stake-elést teszi lehetővé. A gyorsabb és olcsóbb működést (skálázódást) segítő funkciók bevezetésére még várhatóan 2 évet kell várnia a felhasználóknak. Az ETH 1 és ETH 2 addig párhuzamosan fognak működni.

A legfontosabb, amivel minden stake-előnek tisztában kell lennie, hogy ez egy visszafordíthatatlan folyamat. Aki átváltja a tokenjeit a 2.0-ás verzióra, az ezeket már nem hozhatja vissza a régi blokkláncra és nem is veheti igénybe az 1.0-ra épülő szolgáltatásokat (pl..: DeFi, kereskedés, tárca választás szabadsága, stb.). Ezekre valószínűleg lesznek alternatívák, áthidaló megoldások, de jelenleg még csak a stake-elés az, ami elérhető.

Eddig ~800 000 ETH-et helyeztek letétbe a tulajdonosok, akik egymillió tokenig 20%-os éves megtérülésre számíthatnak a stakingből. Efölött ez a szám szépen lassan csökkenni fog és ötmillió ETH-nél várhatóan 5% környékén fog stabilizálódni.

A 2.0-ás ethereum neve BETH lesz (Beacon Chain Ethereum). Ezzel jelenleg sehol nem lehet kereskedni, vagy kamatokért letétbe helyezni, kizárólag stake-elni. Ha holnap 10 000 dollárra ugrana az ethereum árfolyama, akkor eladni sem lehetne. Ez idővel majd változhat, de erre később még visszatérünk.

Mivel az ETH 2 stake-elése sok hétköznapi felhasználó számára technikai nehézségeket okozna, már több nagy tőzsde is bejelentette, hogy a felületén elérhetővé fogja tenni ezt a funkciót. A Coinbase például jövőre indítja majd el ezt a szolgáltatást, a Binance felhasználói viszont már ma hajnaltól kezdve élhetnek ezzel a lehetőséggel.

Az ETH tokeneket a bal alsó sarokban lévő sárga gombbal lehet letétbe helyezni. A staking állapotát és az elért nyereséget a jobb felső sarokban követhetjük nyomon.

  • A Binance minden stake-elésre szánt ETH tokenért ugyanannyi BETH-et ír jóvá a felhasználóknak. Ez a folyamat egyirányú, aki stake-elni kezdi a tokenjeit, az nem kapja vissza őket, amíg el nem indult az ETH 2 következő fázisa (~2 év).
  • A minimális stakelhető mennyiség 0.0001 ETH, a jutalmakat naponta írják jóvá a spot számlákon. Fontos: a BETH december 31-én fog először megjelenni a Binance spot számlákon, addig csak az Ethereum 2 aloldalon lehet nyomon követni a letétek állapotának alakulását. Mindez azt is jelenti, hogy a tőzsdei számlaegyenlegbe az év végéig még nem kerülnek beszámításra a BETH tokenekben tárolt értékek.
  • A Binance felelősséget vállal minden stake-eléssel kapcsolatos feladatért, a saját hibájukból adódó esetleges károkat pedig megtérítik. Ilyen hiba lehet például, ha a Binance node-jai egy üzemzavar miatt nem tudnának csatlakozni a blokklánchoz, amit az algoritmus Ethereum tokenek levonásával büntethet (slashing).
  • A tőzsde nem von le jutalékot a staking rewardokból, azokat egy az egyben jóváírja a felhasználóknak.
  • Valamikor a jövő év elejétől lehetővé fogják tenni a BETH és ETH közötti kereskedést. Ennek árfolyamát a piac fogja meghatározni és nem a Binance.
  • Ha elindul az ETH 2 következő fázisa, minden BETH tokent át lehet majd váltani ETH2 tokenre.
  • Aki a staking indulása előtt KYC azonosított fiókkal rendelkezett, az egy indulási bónuszt is megszerezhet. A Binance ezen felhasználói számára megduplázza a december 16-ig szerzett staking jutalmakat, amit két részletben, december 11-én és december 18-án, BNB tokenekben fognak jóvá írni.

A Binance Ethereum 2 stake-elést lehetővé tevő aloldala ezen a linken érhető el.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img