Indulhat a farokméregetés? A Nasdaq csak női, nemzetiségi vagy LGBTQ vezetőkkel rendelkező cégek részvényeit venné fel a kínálatába

spot_img

Az igazgatósági tanács tagjainak nemi jellege is döntő tényező lehet azon cégek számára, akik szeretnének bekerülni az egyik legnagyobb amerikai tőzsde, a Nasdaq kínálatába.

A Bloomberg információi szerint a kereskedőház nagyobb diverzitásra ösztönözné a gazdasági elit tagjait és ezért egy új szabály bevezetésének kérelmével fordult a tőzsdefelügyelethez. A Nasdaq a jövőben előírná, hogy a nála elérhető részvények mögött álló cégek vezetőségében képviseltessék magukat a különböző kisebbségi csoportok, így a nők, egyes nemzetiségek és az LGBTQ közösség tagjai. A tőzsde becslései szerint jelenleg csak a vállalatok negyede felelne meg egy ilyen kitételnek.

A híradás szerint a befektetők részéről egyre nagyobb elvárás, hogy a vállalatok szervezeti felépítésében is tükröződjön a népesség megoszlásának természetes aránya. A Nasdaq a jövőben emiatt nem csak különböző pénzügyi jelentések közzétételére, hanem a diverzitást igazoló adatok bemutatására is kötelezné a részvényeket kibocsátó cégeket. A tőzsde legalább egy női igazgatósági tag, és a Nasdaq-ra való bekerülést követő két éven belül legalább egy valamilyen másik kisebbségbe tartozó vezető kinevezését várná el vállalatoktól.

Korábban az Egyesült Államok egyik legismertebb bankja, a Goldman Sachs is bejelentette, hogy nem állít ki a tőzsdei felvételhez szükséges kockázatelbírálói igazolást olyan cégek számára, amik nem tartják szem előtt a diverzitás fontosságát. Illinois állam 2021. január 1-ével kötelez majd, hogy minden a területén működő vállalat tegye nyilvánossá, hogy vezetői milyen nembe és rasszba tartozónak sorolják magukat. Nemrégiben pedig az Oscar bizottság is felhívta rá a figyelmet, hogy a jövőben már csak olyan filmeket fognak díjazni, amelyek stábja és szereplőgárdája megadott számú kisebbségbe tartozó embert foglalkoztat.

A Nasdaq igazgatója

A Nasdaq-ot vezető Adena Friedman az elmúlt években többször is utalt arra, hogy előbb-utóbb a kriptovaluták is megjelenhetnek majd a tőzsde kínálatában, így elképzelhető, hogy ismertebb kriptós startupokat is érinthet majd az új szabályozás.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img