Paul Tudor Jones: óriási tőzsdei növekedést jósol jövőre a milliárdos üzletember

spot_img

Paul Tudor Jones a világ egyik legismertebb befektetője. Az üzletember májusban jelentette be, hogy az általa kezelt 22 milliárd dolláros vagyon egy részét Bitcoinba fektette. Döntését a dollár értékének várhatóan jelentős gyengülésével magyarázta.

Jones-t tegnap egy hosszabb interjúban kérdezték arról, hogy mit gondol a gazdaság jelenlegi helyzetéről. A műsor elején arról beszélt, hogy 2021. második és harmadik negyedévére jelentős tőzsdei növekedést prognosztizál. Ennek kiváltó okát egyrészt az amerikai elnökválasztás körüli bizonytalanságok elülésében, másrészt a koronavírus várható legyőzésében látja. A szobafogságból kiszabaduló emberiség szerinte egy rég nem látott gazdasági robbanást fog előidézni, a növekvő kockázatvállalási kedv és a pénzköltési hullám pedig a piacokra is kedvező hatást gyakorolhat.

Az adás hetedik perce után a kriptopénzek is szóba kerültek. Ebben a szegmensben Jones egy érdekes elméletet osztott meg az iparág várható alakulásáról.

“Nem vagyok egy kifejezett Bitcoin szakértő, de úgy gondolom, hogy a kriptopénz jelenlegi 500 milliárd dolláros piaci részesedése túl alacsony egy olyan világban, ahol a részvénypiac mérete 90 000 milliárd dollár és ahol isten tudja hány ezer milliárd dollárnyi fiat pénz van forgalomban. Túl alacsony az arany piachoz képest is, aminek a nagysága 9000 milliárd dollár.

A Bitcoin engem az 1999-es IT szektorra emlékeztet. Az internet akkoriban még egy újszülött és nehezen megfogható dolog volt. Senki sem tudta, hogy hogyan határozza meg az ezzel foglalkozó cégek részvényeinek értékét. A bennük rejlő lehetőségek egyszerűen végtelenek voltak.

Amiben egészen biztosak lehetünk, hogy 20 év múlva mindenki valamilyen digitális fizetőeszközt fog használni. Ezek a világ minden részén elfogadottak és teljesen hétköznapiak lesznek, a készpénz talán teljesen meg is fog szűnni addigra. Fel kell tennünk a kérdést, hogy a Bitcoinnak és a többi kriptopénznek vajon milyen szerepe lehet egy ilyen közegben?

Bár előre ezt én sem tudom megmondani, ha találgatnom kellene, akkor valami olyasmire gondolnék, mint amit ma a különböző nemes és iprai fémek esetében láthatunk. Lehetnek majd például nemeskriptók és ezek közé tartozhat a Bitcoin is. A véges darabszámmal rendelkező, legelső és legismertebb kriptovaluta akkor már több évtizedes múltra fog visszatekinteni. Emellett létezhetnek majd kifejezetten tranzakciókra használható kriptopénzek, amik a nemzetek által kibocsátott digitális valutákkal párhuzamosan működhetnek. És lehetnek majd ipari kriptopénzek is, amiket valamilyen egyéb gazdasági cél érdekében fogunk alkalmazni.

Senki sem tudja megmondani, hogy 20 év múlva mi fog történni, de én személy szerint a brand névre és a benne rejlő lehetőségekre tenném a pénzemet és ezért a Bitcoint választanám. Mindezek alapján azt feltételezem, hogy az általa bejárt út (az árfolyam) iránya észak felé fog mutatni.

1999-ben senki sem tudta, hogy ez az egész internet dolog hová fog kilyukadni. A pár évvel későbbi összeomlás ellenére, az akkor megszülető vállalkozások mára a gazdasági élet domináns szereplőivé váltak. Úgy vélem ugyanez fog itt is lejátszódni.

Hatalmas lesz a versengés a digitális világban és biztosra veszem, hogy a nemzetek megpróbálnak majd visszavágni a tőlük független kriptopénzeknek. Ugyanez történt 100 évvel ezelőtt, amikor a gazdasági rendszerünk a semleges aranyra épült, de amikor az túl erőssé vált, megtiltották a használatát. Az arany ettől függetlenül továbbra is nagy vonzerővel rendelkezett, mert a stabilitást jelképezte egy olyan világban, amikor a fiat pénzt mindenféle geopolitikai játszmákra használták fel.”

Egy Franklin D. Roosevelt által jegyzett elnöki rendelet megtiltotta az USA-ban az aranyrudak, aranyérmék, illetve aranyra váltható értékpapírok birtoklását. Az 1933. április 5-én kihirdetett törvény szerint május 1-ig minden ilyesmit be kellett szolgáltatni a jegybank valemelyik fiókjában. Aki leadta az aranyát ~20 dollárt kapott unciánként, aki nem az 10 éves börtönbüntetésre, vagy 10 000 dollár pénzbírságra számíthatott.

“Úgy gondolom, hogy a kriptovaluták egy őrült hullámvasutazás előtt állnak. Ha a Bitcoin még létezni fog 20 év múlva, akkor már egy olyan szilárd pozíciót tudhat majd magáénak, hogy ki tudja milyen szerepet tölthet majd be a gazdasági rendszerünkben.”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img