Megkongatták a double spend vészharangot, pedig igazából semmi szokatlan nem történt

spot_img

A tegnapi 10%-os zuhanásra ráerősíthetett az a hír is, ami szerint decemberben egy kritikus hiba következtében új bitcoinok létrehozására kerülhetett sor (double spend), ami ellentmond a BTC véges darabszámáról szóló állításnak. A hírt több ismertebb híroldal is lehozta. Habár bizonyos szemszögből nézve valóban sor került erre, az esemény egy teljesen hétköznapi dolognak számít a Bitcoin életében, ami néhány hetente újra és újra megismétlődik.

Kritikus hiba: vezető hírek a Google ajánlójában

December 18-án valaki végre szeretett volna hajtani egy bitcoin tranzakciót, de ehhez túl alacsony küldési díjat határozott meg. Mivel a bányászok ennél jobban fizető utalások közül is válogathattak, a kérdéses tranzakciót hátrébb sorolták, így az nem került egyből teljesítésre.

Ma már több tárca is támogatja a RBF (replace by fee) funkciót, ami azt jelenti, hogy a korábban megadott (alacsony) jutalék méretét megnövelve jelezhetjük, hogy hajlandóak vagyunk többet is fizetni az utalás végrehajtásáért. A küldő fél élt is ezzel a lehetőséggel és december 19-én egy magasabb fee-vel újra kezdeményezte a tranzakciót. Csakhogy mint kiderült, ez sem volt elegendő, ezért néhány órával később egy harmadik kísérletet is tett a jutalék növelésére.

  1. utalás: december 18. – 22:11
  2. utalás: december 19. – 21:22
  3. utalás: december 20. – 00:32

December 20-án, 01:18-perckor a blokklánc kettévált, aminek az oka nem egy kritikus hiba, hanem egy néhány hetente megismétlődő jelenség volt. Amikor két bányásznak ugyanakkor, vagy egymáshoz nagyon közeli időpillanatban sikerül kibányásznia két blokkot, akkor egy véletlen forkot hajtanak végre. A blokklánc ilyenkor nyílt végűvé válik és a következő blokk kibányászásakor véletlenszerűen dől el, hogy a kettő közül végül melyik lesz a nyerő és melyikhez csatlakoznak majd az ezt követően kibányászásra kerülő blokkok.

Nem sokkal a december 20-i kettéválás előtt, egy bányász elfogadta az eredetileg küldött első tranzakciót és bele illesztette az általa feldolgozott blokkba. Ez volt az, amit a legkevesebb jutalékkal adott fel a küldője. A véletlen úgy hozta, hogy ugyanezt a pillanatot választotta ki egy másik bányász is, aki a harmadik, tehát a legnagyobb fee-vel rendelkező utalást próbálta végrehajtani.

Elsőre úgy tűnhetett, mintha mind a ketten egyszerre ugyanannak a bitcoinnak az elküldését hajtanák végre. Ha erre valóban sor kerülne, akkor az az adott tranzakcióban szereplő BTC megduplázásához vezetne (double spend – dupla költés), ami ellentmondana annak, hogy a bitcoin véges darabszámmal rendelkezik. Erre azonban végül nem került sor. A hálózat a legelső, legolcsóbb tranzakciót feldolgozó bányász blokkjához csatlakozott, azt fogadta el érvényesként és ahhoz fűzte hozzá az utána érkező blokkokat.

Az esettel kapcsolatos kommenteket olvasgatva sokak szerint nem volt véletlen, hogy éppen a bitcoin gyengélkedésének pillanatában kerültek ki egyszerre a mainstream híroldalakra is az egy hónappal ezelőtt történtekről szóló beszámolók.

Aki most elad, a bálnák puttonyába pakolja a BTC-t

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img