Két év múlva szigorú szabályok szerint kell működniük a kriptopénzeknek az EU-ban

spot_img

Kidolgozásra került az ún. MiCA, vagyis a “kriptoeszközök piacairól szóló, más szabályozott terméknek nem minősülő” pénzügyi eszközöket érintő rendelettervezet. Az Európai Tanács új tervezete a jövőben minden, EU-ban kiadott, vagy EU-s ügyfeleknek szolgáltatást nyújtó kriptopénzt és kriptopénzekkel foglalkozó céget érint majd.

A MiCA célja az, hogy egységes és világos követelményeket, biztosítékokat és szabályokat fogalmazzon meg a kriptopénzek kapcsán.  Lássuk a részleteket:

A MiCA a kriptoeszközöket négy kategóriába sorolja:

  • Eszközalapú token (asset-referenced) – gyakorlatilag azok a stabilcoinok tartoznak ide, amiknek az árfolyamát valamilyen valódi pénzügyi eszközből vezetik le.
  • E-pénz token – olyan coinok tartozhatnak majd ide, amik egy fizetőeszközre hivatkoznak. Valószínűleg ide sorolják majd a jól ismert stabilcoinokat, mint az USDT vagy USDC.
  • Felhasználói token (Utility token) – ezek olyan blokklánc alapú tokenek, amik egy szolgáltatáshoz való digitális hozzáférést biztosítják, vagy kizárólag a token kibocsátója fogadja el azokat.
  • Általános kriptopénz – ide sorolják majd mindazokat a coinokat, amiket a fenti három kategória nem takar.

Komolyan szabályozni fogják azoknak a vállalatoknak a működését is, akik kriptopénzek kibocsátásában mozognak. Nekik egy ún. fehér könyvet kell készíteniük. Ennek a leírásnak tartalmaznia kell a kibocsátás részleteit és dátumát, valamint annak használati feltételeit. Ezt legalább 20 nappal a kibocsátás dátuma előtt el kell küldeniük az illetékes pénzügyi hatóságnak.

A kriptopénzekkel dolgozó vállalatok számára pedig részletes követelményeket határoznak meg a letéti kezeléssel és a fiat átváltásokkal kapcsolatban. Emellett a kereskedési platformokra való bevezetésre is szigorú szabályok vonatkoznak majd, valamint a kriptopénzekkel kapcsolatos tanácsadásról is rendelkeznek.

Továbbá az Európai Értékpapírpiaci Hatóság (ESMA) nyilvántartásba vesz minden kibocsátó vállalatot, tárolja az említett fehér könyveket és megállapítja majd, hogy az adott tagállam pénzügyi felügyeletének milyen adatokat kell szolgáltatnia nekik, ha határon átnyúló tevékenység történik.

Az új szabályokat azoknak is be kell tartaniuk, akiknek székhelye nem az EGT-ben van. Ebben az esetben az adott szolgáltatónak engedélyt kell szereznie, hogy a belső piacon működhessen.

A tervezet még nem végleges, jelenleg az Európai Tanács előtt áll. Az elfogadáshoz szükség lesz az Európai Parlament és a Bizottság beleegyezésére is. A folyamat több évet vehet igénybe, ugyanis a jogalkotási eljárás mellett a kibocsátókra vonatkozó szabályok egy hónap elteltével, a szolgáltatókra vonatkozó rendelkezések pedig 18 hónap után lesznek alkalmazandók.

Az átmenet ideje alatt az általános kriptoeszközök kategóriába sorolt kriptopénzek esetén nem lenne teendő, de a már piacon lévő eszközalapú tokeneket és e-pénz tokeneket engedélyeztetni kellene.

Fintechzone.hu

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img