Mikor érheti el a bitcoin árfolyama a következő csúcspontját?

spot_img

A bitcoin egyik fontos tulajdonsága a programozott ritkaság. Az algoritmus 4 évenként megfelezi a maximálisan kibányászható coinok darabszámát, amivel újra és újra egy ellátási sokkot idéz elő. Miközben egyre többen érdeklődnek a BTC iránt, az igényeket csak egy egyre csökkenő, véges készletből lehet kielégíteni. Az eredmény az árfolyam felezési események után bekövetkező, robbanásszerű növekedése.

Nem volt ez alól kivétel a legutóbbi, harmadik felezés sem, amire 2020. májusában került sor. Az akkor 8500 – 9000 dollár között ingadozó árfolyam jelenleg 32 000 dollár felett jár. Egy ilyen arányú emelkedés persze hosszabb távon nem fenntartható. A bitcoin egy idő után mindig egy jelentősebb korrekción megy keresztül, de amikor már mindenki halottnak vélné és megfeledkezne róla, jön a következő felezés és minden kezdődik előről.

Ha megvizsgáljuk, hogy a korábbi emelkedések és visszaesések csúcspontjai hogyan viszonyultak a felezések időpontjaihoz, egy érdekes összefüggést fedezhetünk fel. Az első felezésre 2012. novemberében került sor. Az árfolyam 378 nappal ezt megelőzően érte el az akkori mélypontját, később pedig 369 napra volt szüksége az új csúcs beállításához.

A második felezés kapcsán 544, illetve 522 nap távolságra húzhatjuk be ugyanezeket a végpontokat.

Az első két felezés esetében nagyjából ugyanannyi idő telt el az azokat megelőző aljak elérése és az új rekordok beállítása között. A tavalyi 3. felezés, és az azt megelőző mélypont között 513 nap telt el. Ha abból indulunk ki, hogy a korábban megfigyelt trend megismétlődik, akkor a bitcoin valamikor 2021. októbere körül érheti majd el a jelenlegi ciklus tetőpontját.

Eddig 259 nap telt el a 2020-as felezés óta, vagyis ha helyesek a következtetéseink, akkor jelenleg az emelkedési fázis felénél járhatunk.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img